Izbornik

Deseti rođendan splitskog ureda pravobraniteljice za djecu

Deseti rođendan splitskog ureda pravobraniteljice za djecu

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, u povodu 10. obljetnice rada svojega regionalnog ureda u Splitu, organizirala je 28. veljače 2017. tribinu pod nazivom “Deset godina splitskog ureda pravobraniteljice za djecu – postignuća i izazovi”. Na tribini koja je održana u Splitu, u prostoru Odvjetničkog zbora Splitsko-dalmatinske županije okupilo se sedamdesetak sudionika, predstavnika županija i gradova, centara za socijalnu skrb, odgojno-obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija koje se bave djecom, organizacija civilnoga društva, akademske zajednice, policije, sudova i drugih stručnjaka.

Među gostima su bili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, zamjenik župana Šibensko-kninske županije Zoran Smolić, prorektorica Sveučilišta u Zadru Nedjeljka Balić Nižić i drugi.

Regionalni ured pravobraniteljice za djecu u Splitu otvoren je 2. ožujka 2007., za područja četiriju dalmatinskih županija: Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske. Bio je to prvi ured pravobraniteljice izvan glavnoga grada Hrvatske, a otvoren je s namjerom da se djelovanje pravobraniteljstva približi djeci i građanima koji žive na ovim područjima, da se ojačaju kontakti s institucijama i organizacijama koje na regionalnoj i lokalnoj razini mogu pridonijeti zaštiti i ostvarivanju prava djece.

Kasnije, u ljeto i jesen iste godine, otvoreni su i regionalni uredi pravobraniteljice za djecu u Osijeku i Rijeci. Poticaj širenju djelovanja Ureda pravobraniteljice za djecu izvan Zagreba bila je Preporuka UN-ovog Odbora za prava djeteta Republici Hrvatskoj da nastavi jačati potporu Pravobranitelju za djecu i njegovu djelovanju na lokalnoj razini kako bi ga se približilo i učinilo pristupačnijim djeci u svim krajevima Hrvatske.

Deseta godišnjica rada splitskoga ureda pravobraniteljice prilika je i za kritički osvrt na postignuća u zaštiti prava djece, na izazove s kojima su se pravobraniteljica i njezini suradnici suočavali u proteklome razdoblju, kao i na ostvarenu suradnju s lokalnim i regionalnim tijelima, organizacijama i stručnjacima. Zato su njihovi predstavnici pozvani na tribinu 28. veljače, kako bi zajedno s pravobraniteljicom i njezinim savjetnicama promišljali o tome kako biti još uspješniji i učinkovitiji u zaštiti, praćenju i promicanju prava i najboljih interesa djece, kako ostvariti još bolju suradnju te kako biti dostupniji djeci.

Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić podsjetila je na dane kad je splitski ured započeo s radom, kad su ga svečano otvorila djeca zajedno s tadašnjom pravobraniteljicom Milom Jelavić. Ukratko je predstavila djelovanje i ovlasti institucije Pravobranitelja za djecu, istaknuvši kako tijekom godine njezin Ured prima oko 1500 prijava o povredama prava djece iz cijele Hrvatske te kako je važno da bude pristupačan i djeci i roditeljima i izvan Zagreba. Izvješća o radu pravobraniteljice u proteklome desetljeću pokazuju da je otvaranje ureda u Splitu olakšalo komunikaciju s roditeljima, skrbnicima i samom djecom u dalmatinskoj regiji.

Ured se od osnutka nalazi na adresi Braće Kaliterna 10, na 3. katu. U njemu rade dvije savjetnice, pedagoginja Ana Babić i diplomirana pravnica Branka Reić Kukoč, koje obavljaju poslove vezane za regiju – intenzivno surađuju s institucijama na lokalnoj razini i organizacijama civilnog društva, posjećuju ustanove u kojima borave djeca te su aktivno uključene u brojne aktivnosti promocije prava djece. One također rade i na drugim pritužbama iz cijele Hrvatske koje se odnose na područje odgoja i obrazovanja te obiteljskopravnu zaštitu djece. Tijekom godine im se osobno i telefonski u prosjeku obrati oko 500 stranaka. Njihov rad je na tribini predstavila Branka Reić Kukoč.

Istaknula je i kako u splitski ured pravobraniteljice organizirano dolaze i djeca iz dječjih domova, vrtića, osnovnih i srednjih škola te se u njemu se održavaju i regionalni sastanci Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu ili MMS-a. Ovu mrežu čini 20 djece u dobi od 12 do 18 godina iz cijele Hrvatske, a u njoj su proteklih godina bila aktivna djeca iz Splita, Šibenika, Makarske, Grohota na Šolti i Dubrovnika.

Rad MMS-a kao vrlo važnu sastavnicu djelovanja pravobraniteljice za djecu predstavila je njegova članica Julia Mihovilović, učenica 4. gimnazije u Splitu. Julia je oduševila publiku iskrenim iskazom o tome što sve MMS radi, ali i tome što njoj osobno znači rad u MMS-u. Kao najveći vlastiti dobitak istaknula je spoznaju o tome koliko su djeca i mladi različiti po svemu pa i po mišljenjima o različitim pitanjima i koliko je važno pri donošenju odluka uvažavati svačije mišljenje.

Objasnila je kako osim na sastancima članovi MMS-a redovito razmjenjuju mišljenja i na zatvorenom elektroničkom forumu, predstavila je Strategiju MMS-a protiv vršnjačkoga nasilja “Stop tišini koja boli!” te najavila nove aktivnosti MMS-a na ispitivanju mišljenja učenika o televizijskim emisijama za djecu i mlade.

Pravobraniteljica i savjetnica B. Reić Kukoč istaknule su i izazove s kojima će se ured nastaviti baviti i u sljedećem periodu, a to su: jednake mogućnosti za djecu na otocima i u manjim mjestima, obuhvaćenost djece programima predškolskog odgoja, ekipiranje mobilnih timova stručnih suradnika u regiji, osiguravanje kvalitetne prehrane u odgojno-obrazovnim ustanovama, mogućnosti uključivanja djece u cjelodnevni boravak u školi, jednaka dostupnost pedijatrijske skrbi, ekipiranje Odjela dječje psihijatrije na području regije, osiguravanje prostora za susrete roditelja s djecom, sigurnost djece na dječjim igralištima, dostupnost slobodnih aktivnosti svoj djeci te dječja participacija u društvu.

Nakon njihovih izlaganja sudionici tribine osvrnuli su se na suradnju s Uredom pravobraniteljice, a još više na stanje dječjih prava u području Dalmacije. U raspravi su sudjelovali dožupan splitsko dalmatinski Luka Brčić, Nansi Ivanišević iz Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, viša savjetnica gradonačelnika Splita Nina Miličević, savjetnica u regionalnom uredu Pučke pravobraniteljice Anica Tomšić Stojkovska, dr. Silvana Krnić iz KBC Split i drugi stručnjaci koji se u radu susreću s djecom i zaštitom njihovih prava. Tom su prilikom istaknuli i ostvarene pomake u zaštiti prava djece, ali i upozorili na teškoće, primjerice u osiguranju odgovarajuće razine zaštite mentalnog zdravlja djece, zaštite djece od roditeljske manipulacije u konfliktnim razvodima te u ostvarivanju međuresorne suradnje i koordinacije u zaštiti prava i interesa djece.

Skup je završio kao pravi rođendan – rođendanskom tortom kojom su se osladili sudionici zaželjevši splitskome uredu uspješan budući rad i nastavak uspješne suradnje.