Izbornik

Djeca kao saborski zastupnici

Djeca kao saborski zastupnici

da sam ja zastupnik1 SmallU Hrvatskom saboru 4. listopada 2013. održana je Smotra učenika osnovnih škola pod nazivom “Da sam ja zastupnik/zastupnica u Hrvatskom saboru“. Smotra je održana u sklopu  eksperimentalne primjene Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja, a susret je organizirala Služba za građane Hrvatskog sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Sudionici Smotre bili su 29 učenika iz osam  osnovnih škola, koji su pozvani da, kao “zastupnici Hrvatskog sabora” iznesu svoja mišljenja, predlažu zakone i rješavaju probleme hrvatskog društva.

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poslušao je njihova izlaganja i obećao da će njihove prijedloge proslijediti sadašnjim saborskim zastupnicima. Na ovome skupu, uz djecu i njihove voditelje, bili su  bili su i neki saborski zastupnici, pomoćnica ministra obrazovanja Sabina Glasnovac, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Iz OŠ Lijepa naša – Tuhelj došli su učenici Anja Petrinec, Erik Hercigonja, Rene Javorić Ilić i Filip Stjepan Hanžek. Oni su podsjetili da je potrebno graditi dječja igrališta ne samo u gradovima već i u svakom selu, da svako mjesto mora imati ambulantu te prostor s računalima koja će moći koristiti sva djeca te su upozorili  na problem čišćenja okoliša i odlaganja smeća.  

Iz OŠ Mitnica u Vukovaru, došli su Jana Zadro,  Karlo Cvitković,  Ana Bardić i Nikolina Šibalić, koji su predložili izgradnju škole mira u Vukovaru u koju će djeca ići zajedno, manji broj djece u razredima, više parkova za djecu, zapošljavanje ljudi na poslovima očuvanja prirode i životinja, bolje planove za zapošljavanje, budući da su mnogi primorani tražiti posao u inozemstvu.

Iz OŠ “Ivan Goran Kovačić“ iz  Duge Rese došli su učeniciLana Skolan , Lana Zoretić, Laura Radočaj i David Trbuščić, koji su istaknuli kako bi željeli da svaka škola ima školsku kuhinju, ali  i da se zalažu općenito za bolje društvo, smanjenje nezaposlenosti, više bavljenja poljoprivredom, zaštitu okoliša osobito zaštitu rijeka i parkova prirode te očuvanje pitke vode.

Učenici OŠ Đuro Ester iz Koprivnice Dunja Međurečan, Dorian Tarle, Antonio Međurečan i Lana Varga podržali su slične zahtjeve te pozvali i na osobitu pažnju prema djeci s teškoćama u razvoju, na obnovu i opremanje starih škola i izgradnju novih. Podsjetili su i na važnost zdravstvenog odgoja i brige o spolnom zdravlju mladih.

Učenici OŠ Vežica iz Rijeke Lucija Momčilović,  Eni Jordano, Marta Rogić i Lucia Tisa Ćiković zaželji su više igre u školi, ali i gradnju zabavnih i tematskih parkova za djecu i obitelji, bolje školske izlete te turizam za mlade i školski turizam. Upozorili su i na nepotrebno bacanje hrane te da građane treba uputiti kako postupiti sa hranom kojoj je istekao rok.

Učenici III. OŠ Čakovec Iva Perčić, Hugo Mađarić, Miša Ovčar i Teuta Blažić predložili su osnivanje i financiranje udruga za bolesnu djecu, veće ulaganje u školstvo i prijenosna računala kao rješenje problema preteških školskih torbi.

Iz OŠ Zadar došli su Zara Bajlo i Lovre Župan koji su naglasili da bi kao zastupnici dolazili na sve sjednice i slušali glas naroda, a da bi im cilj bio osigurati svima bolje obrazovanje i posao.,

Iz zagrebačke OŠ Matije Gupca učenici Bruno De Zan, Luka Mađer i Borna Rokvić zalažući se za bolje obrazovanje i rad s darovitom djecom, ali i za povećanje mirovina kako bi bake i djedovi mogli dostojanstveno živjeti.

Na njihove prijedloge i pitanja odgovorio je predsjednik sabora Josip Leko, naglasivši da su vrlo jasno naznačili opće probleme u državi i svome gradu, i to ne samo one u školstvu i obrazovanju.  Mnoge obitelji teško žive, mnogi su roditelji bez posla i ne mogu djeci pružiti sve što bi bilo uobičajeno u boljim vremenima, rekao je ističući kako bi se sve teme koje su djeca navela svakako bi trebale naći i pred “velikim zastupnicima”.