Izbornik

Djeca medijatori u osječkom uredu pravobraniteljice

Djeca medijatori u osječkom uredu pravobraniteljice
djeca_medijatorivisnjevacOsječki ured pravobraniteljice za djecu u ponedjeljak, 22. ožujka 2010., posjetila su djeca medijatori iz OŠ Višnjevac, sudionici projekta u kojem se obučavaju za posredovanje u rješavanju sukoba među vršnjacima u školi. Njihovi domaćini bili su savjetnici pravobraniteljice Sanja Vladović i Darko Laksar.

Djeca medijatori su učenici 6. razreda, educirani su za provođenje vršnjačke medijacije u školi, koja pridonosi učenju nenasilnog rješavanja sukoba među djecom. U posjet uredu došlo je 13 djece, u pratnji psihologinje i nastavnice voditeljice projekta. Djeca su tom prilikom govorila o metodi medijacije i načinu kako je provode među svojim školskim kolegama, pri čemu ne traže krivca, već zajednički tragaju za rješenjem konkretnog problema koji je nastao između dvoje ili više djece. Iznijela su i zanimljiva iskustva stečena prilikom medijacije.

Savjetnici pravobraniteljice govorili su im o radu i ovlastima pravobraniteljice za djecu, što je bio uvod u razgovor o dječjim pravima. Učenici su vrlo aktivno sudjelovali u razgovoru i postavili niz pitanja o dječjim pravima. Mladi pomagači u rješavanju sukoba spontano su iznosili svoja saznanja i iskustva o kršenjima dječjih prava te su dobili odgovore o mogućnostima i načinima kako reagirati kad se suoče s kršenjem prava bilo kojeg djeteta.

Razgovor je protekao u ugodnoj atmosferi, razmijenjene su mnoge korisne informacije i dogovorena je daljnja suradnja. Savjetnici su pohvalili dječju inicijativu i sudjelovanje u rješavanju pitanja koja se odnose na njih te  provođenje vršnjačke medijacije kao metode koja izravno pridonosi prevenciji vršnjačkih sukoba i nasilja u školi.