Izbornik

Dječji vijećnici Grada Osijeka posjetili osječki ured pravobraniteljice

Dječji vijećnici Grada Osijeka posjetili osječki ured pravobraniteljice

Osječki ured pravobraniteljice za djecu obilježio je Dječji tjedan susretom s djecom članovima Dječjeg Gradskog vijeća (DGV) Grada Osijeka, koje djeluje u okviru osječkoga Društva “Naša djeca”. Susret je održan 5. listopada 2022., a pozivu se odazvalo desetero djece vijećnika, u pratnji voditeljice DGV-a Grada Osijeka Viktorije Silvije Roguljić, predsjednice Društva “Naša djeca” Grada Osijeka Jasne Komendanović te potpredsjednice Jelene Rebić. Djecu i njihove voditeljice u Uredu su ugostile savjetnice pravobraniteljice za djecu Marijana Šego i Sanja Vladović.

Svrha  posjeta bila je upoznati djecu vijećnike s ulogom i ovlastima pravobraniteljice za djecu te načinom na koji ona prati, štiti i promiče prava djece. Savjetnice su ih upoznale s načinom rada Ureda, ukratko predstavile Konvenciju o pravima djeteta i dječja prava koja su zapravo potrebe djece, te su predstavile standarde zaštite koje bi država trebala osigurati svakom djetetu. Naglasile su i da Konvencija jamči svakom djetetu jednaki pristup uvjetima nužnim za zdravo odrastanje i ukupan razvoj djeteta. Posebno je naglašeno pravo na participaciju, odnosno aktivno sudjelovanje djece u životu zajednice.

U ugodnom jednosatnom druženju dječji vijećnici su istaknuli kako žele ukazati na uočene probleme s kojima se susreću, iskazati svoje mišljenje te prijedloge o tome što bi Grad Osijek trebao učini za poboljšanje potreba i prava djece. Vijećnici su pozvani da formuliraju i druge svoje poruke i prijedloge i dostave ih pravobraniteljici, kako bi ih ona, u vidu preporuka i prijedloga, uputila nadležnim tijelima.