Izbornik

Dodijeljena Nagrada za promicanje prava djeteta

Dodijeljena Nagrada za promicanje prava djeteta

 

svecano urucene nagrade za promicanje prava djeteta 2012 span4Već osmu godinu u Hrvatskoj se dodjeljuje nagrada za promicanje dječjih prava. U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta, a u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih, nagrada za 2012. godinu je 19. studenoga svečano uručena zagrebačkoj odgojiteljici Ljiljani Ivković, knjižničarki Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu Meri Butirić te Klubu roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti „Sanus“ Split. Svečanosti je nazočila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Na natječaj za ovogodišnju nagradu pristiglo je osam prijedloga, među kojima je Odbor za dodjelu Nagrade, imenovan od Hrvatskoga sabora, izabrao tri dobitnika. Prva nagrada dodijeljena je odgojiteljici Ljiljani Ivković za autorstvo i izvedbu projekata za autorstvo i izvedbu projekta “Centar za rekreaciju djece s teškoćama u razvoju” u Vukovaru. Autorica je nekoliko knjiga za djecu i priručnika za odgojitelje, a posebno se istaknula u radu s djecom s teškoćama u razvoju te s udrugama “Vukovarske iskrice” i “Vukovarski leptirići”.

Druga nagrada dodijeljena je Meri Butirić, predsjednici splitske udruge za osobe s disleksijom “Dyxy”, koja se bavi ublažavanjem teškoća čitanja i pisanja te poteškoćama u učenju. Organizatorica je dramskih radionica te savjetovališta za roditelje djece s disleksijom.

Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti „Sanus“ Split također je dobitnik nagrade za promociju prava djeteta, a nagradu je u ime kluba primila njihova predsjednica Božena Anić. Udruga se bavi organizacijom radionica, savjetovališta i kampova za promicanje razumijevanja, tolerancije i uzajamne pomoći.

U prigodi dodjele nagrada, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski uz čestitke ovogodišnjim dobitnicima, istaknuo je da su u odnosu na vrijeme pristupanja Republike Hrvatske Konvenciji za prava djeteta učinjeni brojni pozitivni pomaci u zaštiti i promicanju dječjih prava, kako na zakonodavnoj razini tako i u praksi te naveo što sve Ministarstvo socijalne politike i mladih čini u ovom trenutku u zaštiti dječjih prava. (Foto: www.mspm.hr)