Izbornik

Dodjela nagrade VAM – Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

U Starogradskoj vijećnici U Zagrebu, 9. ožujka 2019. dodijeljena je godišnja Nagrada Vesne Andrijević Matovac (nagrada VAM) za doprinos afirmaciji borbe protiv raka dojke, afirmaciji prevencije ove zloćudne bolesti i podizanju kvalitete života žena oboljelih od raka dojke u svojoj zajednici. Nagradu od 2011. godine dodjeljuje Udruga SVE za NJU, čime se želi naglasiti važnost osobnog i pojedinačnog doprinosa u pomaganju ženama oboljelima od raka i njihovim obiteljima te podizanju svjesnosti o važnosti borbe protiv raka dojke u javnosti. Udruga provodi različite edukativne aktivnosti i kampanje podizanja svijesti, a kroz Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka pruža individualnu pomoć i podršku oboljelim i liječenim ženama i članovima njihovih obitelji.

Nagrada VAM za 2018. godinu dodijeljena je Ivani Ančić Antolović,  profesorici biologije u Gimnaziji Daruvar, za iznimno vrijedan trud u informiranju i edukaciji učenika o važnosti očuvanja zdravlja. Predsjednica Udruge Almenka Balenović istaknula je da profesorica Ančić Antolović u Gimnaziji Daruvar radi na senzibiliziranju učenica i učenika za probleme koje susreću žene oboljele od raka i podiže svijest  o važnosti prevencije. Tijekom obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke osmislila je akciju, koja je inspirirala Udrugu SVE za NJU za projekt Ružičasti listopad, koji je prošle godine proveden u 28 srednjih škola u svim županijama i Gradu Zagrebu, kao nacionalna javnozdravstvena kampanja pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ova nagrada te napori i aktivnosti udruge SVE za NJU doprinose i zdravlju i edukaciji o prevenciji protiv raka dojke, a nagrada osobi koja radi s djecom pokazatelj je da je uključivanje učenika u kampanje osvješćivanja, edukacije i aktivnosti za svoje vršnjake snažan doprinos očuvanju zdravlja društva, obitelji i same djece. Svečanost dodjele Nagrade VAM uveličao je Gitaristički orkestar GuEllyBa, a dodjeli nagrade nazočila je i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.