Izbornik

Domagoj Topić dobitnik nagrade “Luka Ritz”

Domagoj Topić dobitnik nagrade “Luka Ritz”

Domagoj mzosU Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta 23. lipnja 2016. svečano je dodijeljena ovogodišnja nagrada “Luka Ritz” koja simbolizira borbu protiv nasilja među mladima, a dobio ju je Domagoj Topić, učenik trećeg razreda Gimnazije Sesvete, a ujedno i vrlo aktivan član Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Domagoj je nagradu i čestitke primio od Suzane Ritz, majke Luke Ritza, te ministra Predraga Šustara. Nagradu je zaslužio ponajprije uspjelim kazališnom predstavom – mjuziklom pod naslovom “Hej, i ja sam tu”, čiji je autor i redatelj, a koja na uvjerljiv, a ujedno i poetski način progovara o vršnjačkome nasilju, ali i drugim problemima odrastanja i sazrijevanja mladih. Iako govori o vrlo teškom problemu, koji može biti koban za pojedinca, ova predstava ne ostavlja nas bez nade, već nudi ohrabrujuće odgovore i potiče na djelovanje. Predstavu je realizirao uz podršku svoje Gimnazije Sesvete, koja ga je i kandidirala za Nagradu “Luka Ritz”.
Zahvaljujući na nagradi, Domagoj je još jednom istaknuo koliko je važno osvijestiti raširenost i pogubnost vršnjačkoga nasilja, uključujući i ono psihičko, kao i rastuće nasilje putem interneta. “Nismo svjesni koliko su psihički udarci bolni i da ljudima koji ih doživljavaju trebamo pomoći, a ne okretati glavu”, rekao je.
Nagrada “Luka Ritz” sastoji od skulpture, posebnog priznanja i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Priznanje dobiva i škola koju pohađa dobitnik nagrade pa je nagrađena i Gimnazija Sesvete.
O prošlogodišnjoj premijeri Domagojeve predstave “Hej, i ja sam tu”, na kojoj je bila i pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, s ponosom smo izvijestili na našoj stranici www.dijete. Budući da je tema o prevenciji psihičkog nasilja i zlostavljanja među djecom značajno obilježila djelovanje Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu tijekom 2015. godine, Domagoj je zajedno s ostalim mladim savjetnicima dao veliki doprinos i na tom planu. Podsjetimo, Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu izradila je prošle godine i “Strategiju MMS-a protiv vršnjačkoga nasilja – Stop tišini koja boli!”
Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić s veseljem i ponosom je primila vijest o Domagojevu uspjehu te mu je zajedno sa svojim suradnicima upućuje čestitku na zasluženoj nagradi i prestižnom priznanju. (Foto: Hina)