Izbornik

Druženje s učenicima ŠPUD u Zagrebu

Druženje s učenicima ŠPUD u Zagrebu

izlozba web-malaU Maloj kući dječjih prava pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ugostila je učenike Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) u Zagrebu koji su sudjelovali u izložbi “25 godina Konvencije o pravima djeteta – Koliko je poznajemo i poštujemo?”. Mjesec dana nakon što je izložba svečano otvorena, autori radova i učenici koji su pomogli u postavljanju izložbe, kao i njihovi mentori, dobili su zahvalnice za suradnju s pravobraniteljicom u obilježavanju važnoga jubileja Konvencije o pravima djeteta, međunarodnoga dokumenta na kojem su utemeljena prava sve djece.

 

Nakon zahvale pravobraniteljice, na suradnji je zahvalila i ravnateljica škole Maja Krstić Lukač, istaknuvši kako je učenicima i profesorima zajednički rad na ovom projektu bio ugodno iskustvo. Pravobraniteljica je izrazila nadu da će se suradnja nastaviti i ubuduće, istaknuvši kako su učeničke ilustracije uistinu oplemenile i obogatile vedrinom prostor Male kuće dječjih prava, što su zapazili mnogobrojni posjetitelji – i djeca i odrasli – koji su u proteklih mjesec dana posjećivali Ured pravobraniteljice sudjelujući u raznim aktivnostima.

Izlozba Veca

Podsjećamo da je izložba nastala tako što je pravobraniteljica, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, pozvala učenike Grafičkoga odjela ŠPUD-a da ilustriraju kalendar za 2015. godinu, prema zadanom tekstualnom predlošku. Kalendar je zamišljen kao svojevrsni vodič i podsjetnik na sadržaj i značenje Konvencije o pravima djeteta te na ulogu pravobraniteljice za djecu i njezine Mreže mladih savjetnika.

Tijekom par mjeseci učenici su u školi proučavali sadržaje vezane uz izradu angažiranih ilustracija, čija je svrha potaknuti na promišljanje o ljudskim i dječjim pravima, kao i sadržaje vezane uz izradu kalendara. Rezultat je bila prava eksplozija kreativnih ideja, majstorski  oživotvorenih u učeničkim likovnim ostvarenjima u različitim tehnikama.

Izlozb veca 1JPG

Na završnom susretu učenici su, uz zahvalnice, dobili na dar i kalendare, kao uspjeli rezultat zajedničkoga projekta ostvarenog u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu. Više od 30 učenika sudjelovalo je u ovome druženju, a s njima su bili i njihovi profesori koji su ih vodili kroz projekt: Damir Brčić, Mario Jurjević i Vlasta Pirnat. Uz pravobraniteljicu, s učenicima su se družile i zamjenica pravobraniteljice Ester Radmilo i savjetnica Maja Flego.