Izbornik

Edukacija o mentalnom zdravlju djece i mladih za nastavnike

Edukacija o mentalnom zdravlju djece i mladih za nastavnike

U povodu Svjetskog dana mentalnoga zdravlja, u Kući Europe u Zagrebu je 9. listopada 2019. predstavljen program zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih – edukativni program PoMoZi Da”.

Program je razvijen u sklopu projekta “Živjeti zdravo” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranog iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a izradili su ga stručnjaci mentalnog zdravlja okupljeni u radoj skupini uz vođenje dr. sc. Ljiljane Muslić te uz podršku savjetodavne skupine. U savjetodavnoj skupini aktivno je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu psihologinja  Davorka Osmak Franjić.

Program i materijali razvijeni su na temelju istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih krajem 2017. godine te u suradnji sa skupinom stručnjaka iz akademske, kliničke i obrazovne zajednice te sustava javnoga zdravstva. Provedba programa započinje u 2020. godini, a provodit će ga stručnjaci iz županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Program je namijenjen učiteljima, nastavnicima i ostalim odgojno-obrazovnim djelatnicima kojima bi trebao pružiti potrebna osnovna znanja i vještine kako bi u svakodnevnom radu mogli lakše prepoznati probleme mentalnoga zdravlja učenika, lakše i sigurnije pristupili djetetu, pružili im podršku te ih potaknuli na traženje stručne pomoći.

Edukativni program “PoMoZi Da” trebao bi razviti nacionalnu mrežu 3P edukatora – educiranih stručnjaka za mentalno zdravlje iz županijskih zavoda za javno zdravstvo – koji će provoditi edukacije u svojim županijama. Kratica 3P označava tri osnovna koraka pružanja psihološke prve pomoći i emocionalne podrške djeci i mladima tijekom neposrednoga razgovora, odnosno tri elementa toga razgovora koji počinju slovom P: Pristupi – Podrži – Potakni.

Predstavljanje edukativnog programa podržali su na predstavljanju državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora doc. dr. sc. Ines Strenja, član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora izv. prof. dr. sc. Željko Jovanović,  savjetnica u kabinetu ministrice znanosti i obrazovanja te ujedno i predsjednica Upravnog vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje Sanja Horvatić. Uvodno su o važnoj temi zaštite i unapređivanja mentalnog zdravlja djece i mladih govorile doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med. spec. epidemiologije, voditeljica projekta „Živjeti zdravo“ i dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psihologije, voditeljica edukativnoga programa “PoMoZi Da”.

O programu su, u prvoj panel-raspravi govorile članice savjetodavne skupine, uz moderiranje dr. sc. Ljiljane Muslić: doc. prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu, zatim klinička psihologinja dr. sc. Vesna Ivasović iz Agencije za odgoj i obrazovanje, savjetnica pravobraniteljice za djecu psihologinja Davorka Osmak Franjić, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba doc. dr. sc. Bruna Profaca i prof. dr. sc. Anita Vulić Prtorić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Osim navedenih članica, u radu savjetodavne skupine sudjelovale su i prof. dr. sc. Lidija Arambašić s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.

U nastavku su o nastanku i razvoju programa “PoMoZi Da” govorili članovi radne skupine: Berta Bacinger-Klobučarić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, doc. dr. sc. Eva Anđela Delale iz Instituta za antropologiju u Zagrebu, zatim, voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Suzana Fabijanić, školska psihologinja u zagrebačkoj OŠ Sesvetski Kraljevec Mirna Jakšić, školski psiholog V. gimnazije u Zagrebu Mihael Kozina, dr. sc. Ljiljana Muslić iz Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Miranda Novak s Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta u Zagrebu, voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnoga zdravlja u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. sc. Darko Roviš i mr. sc. Iva Zečević iz Psihijatrijske bolnica za djecu i mladež u Zagrebu.

Voditeljica radne skupine dr. sc. Ljiljana Muslić predstavila je sam program “PoMoZi Da”, sadržaj edukacije i edukativne materijale. (Foto: https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/u-kuci-europe-predstavljen-edukativni-program-pomozi-da/)