Izbornik

Eurochildovi webinari “Djeca kao prioritet u oporavku Europe”

Eurochildovi webinari “Djeca kao prioritet u oporavku Europe”

U tjednu u kojem se obilježava Međunarodni dan prava djeteta, Eurochild je, kao mreža organizacija i pojedinaca koja djeluje na promociji prava i dobrobiti djece i mladih u Europi, od 18. do 20. studenoga 2020. suorganizirao niz webinara pod nazivom “Djeca kao prioritet u oporavku Europe” (Putting Children at the heart of Europe’s recovery).

Webinari su organizirani kako bi se postupku oporavka Europe ukazalo na perspektivu dječjih prava. Teme webinara bile su usmjerene na pitanja ekonomije dobrobiti djece, davanja prioriteta djeci, suzbijanja siromaštva djece kao preduvjeta održivog izlaska iz krize te zaštite dječjih prava i jačanja demokracije.

Pandemija COVID-19 i ekonomska kriza koja je uslijedila mijenjaju živote djece i mladih širom Europe, ističe Eurochild Svjedoci smo naglog porasta siromaštva i nejednakosti, koji prijete produbljivanjem postojećih društvenih podjela. Ranjivi ljudi i zajednice nesumnjivo su platili najveću cijenu pandemije u pogledu zdravlja i izgubljenih sredstava za život. Iako djeca nisu bila u prvom planu tijekom pandemije, ona snose teret njezinih posljedica. Stoga je ulaganje u djecu i davanje prioriteta dobrobiti djece bitan sastojak izgradnje uključivih i otpornijih društava.

Održana su tri webinara na koje se prijavilo po 300 sudionika, pod naslovima: 1.
“Što je ‘ekonomija blagostanja’ i zašto i kako ona djeci daje prednost?” (What is an ‘economy of well-being’ & why & how does it prioritise children?); 2. Zašto je suočavanje s siromaštvom djece preduvjet za održivi izlazak iz krize? (Why is tackling child poverty a pre-requisite to sustainably exit the crisis?); 3. Zašto i kako zaštita dječjih prava jača naše demokracije (Why and how does protecting children’s rights strengthen our democracies?).

Na njima su sudjelovali nacionalni i europski stručnjaci te djeca aktivna na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, među kojima i članovi Dječjeg vijeća Eurochilda, koja su predstavila dječju perspektivu.

Na webinaru o „ekonomiji dobrobiti“, održanom 18. studenoga 2020., bilo je riječi o ekonomskim argumentima za ulaganja u djecu te su istaknuti napori Finske u davanju prioriteta dječjim pravima. Na webinaru o dječjem siromaštvu, održanom 19. studenoga 2020., izneseni su stavovi  o tome koje mjere je potrebno poduzeti u borbi protiv dječjeg siromaštva te se ukazalo na važnost inicijative European Child Guarantee  (Europsko jamstvo za djecu) koja će  pomoći u rješavanju tog velikog izazova. Webinar donosi i perspektivu španjolske vlade koja je borbu protiv dječjeg siromaštva odredila kao prioritet.

Na webinaru održanom 20. studenoga 2020. govorilo se o dječjim pravima i demokraciji, izneseni su izazovi s kojima se susreće Bugarska u ostvarenju dječjih prava te stavovi o tome kako će Strategija EU-a o pravima djeteta pomoći djeci. Više o ovim webinarima dostupno je na stranici Eurochilda (Putting Children at the heart of Europe’s recovery).

Tom je prigodom predstavljeno i novo izvješće Eurochilda “Odrastanje u zatvorenom: Europska djeca u vremenima COVID-19” (Growing up in lockdown: Europe’s children in the age of COVID-19), koje daje jedinstvenu procjenu stanja prava i uvjeta života djece po zemljama u Europi i utjecaja nekih konkretnih učinaka pandemije koronavirusa na djecu širom Europe.

Webinare su 19. i 20. studenoga 2020. pratile savjetnice pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada i Danijela Žagar.