Izbornik

Europski pravobranitelji pozivaju na bolju zaštitu djece izbjeglica

Europski pravobranitelji pozivaju na bolju zaštitu djece izbjeglica

migrant boy 300x199

Zabrinuta zbog kritične situacije u kojoj se nalaze djeca izbjeglice, Europska mreža pravobranitelja za djecu – ENOC, čiji član je i pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske, obratila se 25. siječnja 2016. otvorenim pismom i apelom najvišim tijelima Europske Unije – Europskom vijeću, Europskoj komisiji i Europskom parlamentu – nacionalnim vladama i međunarodnoj zajednici, pozivajući na akciju kako bi se zaštitila ova visoko rizična skupina djece. Uz apel priložen je i dokument pod naslovom “Ugrožena sigurnost i temeljna prava djece u pokretu”, koji sadržava detaljni izvještaj o problemima i prijedlog nužnih standarda zaštite djece migranata (First report of the ENOC Task Force on Children on the Move – Safety and fundamental rights at stake for children on the move).

ENOC u svojem izvješću upozorava da su djeca migranti i izbjeglice na neizvjesnome putovanju u Europu izložena brojnim opasnostima, riziku od toga da postanu žrtve trgovanja ljudima, eksploatacije ili zlostavljanja, da budu odvojena od svojih roditelja ili članova obitelji. Zbog uvjeta na putu ugroženo je i njihovo zdravlje, proživljavaju fizičku i mentalnu patnju, straši ih neizvjesnost, nedostatak informacija i nesigurnost. Europski pravobranitelji za djecu stoga su Europskoj komisiji predložili prihvaćanje Europskog Akcijskog plana preventivnih mjera zaštite djece koja sama ili u pratnji putuju Europom, zatim da se u implementaciji mreže zbrinjavanja izbjeglica djeci dade prednost, da se osigura kvalitetno prikupljanje podataka i razmjena informacija o djeci među zemljama kroz koje djeca putuju. Također se poziva da se u zemljama na njihovu putu kroz Europu postigne barem minimum opremljenosti prihvatnih centara (grijani prostori, higijenski uvjeti, topla odjeća i obuća, djeci prijateljsko i sigurno okruženje) te da se djeci omogući legalan ulazak u Europu i sjedinjenje s članovima obitelji.
Cilj je ENOC-ove inicijative da svojim izvješćem skrene pozornost na pitanja zaštite djece izbjeglica, a osobito da utječe na europske ministre i druge političare uoči rasprave Europskog Vijeća o migrantskoj krizi, koja će se održati 18. i 19. veljače u Bruxellesu.
Nacionalne vlade, Europska unija i međunarodna zajednica imaju moralnu i pravnu obvezu da djeci izbjeglicama osiguraju pristup njihovim ljudskim pravima, osobito sigurnost i zaštitu pridržavajući se u potpunosti svih postojećih propisa, politika i praksi u skladu s Konvencijom o pravima djeteta UN-a i drugim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima.
O ovome ENOC-ovom apelu pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić obavijestila je Vladu Republike Hrvatske i ministre pravosuđa i unutarnjih poslova, predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović te hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Tom prilikom izvijestila ih je i o vlastitim aktivnostima i zapažanjima tijekom obilazaka prihvatno/tranzitnih centara u Opatovcu i Slavonskom Brodu, u kojima je posebno pratila način zaštite djece i skrbi o djeci izbjeglicama.