Izbornik

Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru: 1. – 8. lipnja

Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru: 1. – 8. lipnja

BannerCOPE Logo 2015 rgb largeDjeca čiji su roditelji lišeni slobode višestruko su ranjiva, a njihova su prava često ugrožena. Ured pravobraniteljice za djecu se već godinama bavi zaštitom i promicanjem prava i interesa ove skupine djece. U tome surađuje s udrugama i stručnjacima iz drugih zemalja okupljenim u europsku mrežu COPE (Children of Prisoners Europe). Na inicijativu COPE-a proteklih se godina pri tjedan u lipnju obilježava kao Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru te u to vrijeme članice mreže organiziraju i potiču u svojim državama brojne aktivnosti usmjerene senzibiliziranja stručnjaka i javnosti za zaštitu prava i interesa ove djece.

U vezi s time pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uputila je preporuku Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa RH kojom poziva da se u kaznenim ustanovama obilježi Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru te da im se u to vrijeme omogući provođenje različitih aktivnosti koje mogu unaprijediti zaštitu interesa djece i njegovanje obiteljskih veza. Svrha organiziranja zajedničkih aktivnosti, druženja i igre prilikom posjeta djece roditeljima u zatvoru, jest dodatno naglasiti važnost zadržavanja obiteljskih i roditeljskih veza u obiteljima zatvorenika koji imaju maloljetnu djecu.

Radi zaštite interesa djece pravobraniteljica već niz godina surađuje s Upravom za zatvorski sustav te prati provođenje programa “Zatvorenik kao roditelj”, koji je usmjeren na rad sa zatvorenicima u kaznenim ustanovama i njihovim obiteljima. Prema dostupnim informacijama, program se provodi u svim kaznenim ustanovama u Hrvatskoj i pozitivno utječe i na zatvorenike i članove njihovih obitelji.

Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske je punopravni član COPE-a i aktivno sudjeluje u radu europske mreže institucija i organizacija koje se bave zaštitom djece čiji su roditelji u zatvoru.

Više o aktivnostima COPE-a i kampanji koja se vodi u povodu Europskog tjedna djece čiji su roditelji u zatvoru pročitajte ovdje.