Izbornik

Foto-poruke djece i mladih u MSU

Foto-poruke djece i mladih u MSU

VIZ POR - online pozivnica za 12 9 13 - FINALU Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 12. rujna 2013. otvorena je međunarodna izložba digitalnih foto-poruka djece i mladih u dobi od 12 do 19 godina, pod naslovom Poruke_Mess@ges. Na izložbi je prikazano 102 rada učenika osnovnih i srednjih škola iz Portugala, Slovenije, Španjolske i Hrvatske, kojima je cilj uspostaviti komunikaciju pa je slikama pridružena i tekstualna poruka, uz naznačenog primatelja.

Vizualne poruke mladih svjedoče o njihovom bogatom unutarnjem svijetu, složenim pitanjima u potrazi za vlastitim identitetom, ali i o angažiranom i kritičkom odnosu i refleksijama prema svijetu koji ih okružuje. Na svoj osobit način one su i izraz participacije djece u društvu.

Izložba je dio projekta udruge Hrvatsko vijeće Međunarodnog društva za obrazovanje putem umjetnosti InSEA, ostvarenog u partnerstvu s Pedagoškim odjelom Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Autorica projekta i izložbe je Mirjana Tomašević Dančević, nastavnica i umjetnica, a pokrovitelj izložbe je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na otvaranju izložbe okupljenim učenicima, likovnim pedagozima, profesorima i gostima obratile su se ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, voditeljica muzejskog Odjela za pedagošku djelatnost Nada Beroš i autorica izložbe. Mirjana Tomašević Dančević realizirala je dosad već nekoliko uspješnih projekata u kojima se djecu i mlade poticalo na aktivno i angažirano samoizražavanje putem digitalne fotografije.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu na otvaranju izložbe bila je savjetnica Maja Flego.

Izložba ostaje otvorena do 22. rujna 2013. Katalog izložbe može se pogledati ovdje.