Izbornik

Glas djece i mladih za održivi razvoj Europe

Glas djece i mladih za održivi razvoj Europe

Na Pravnom fakultetu u Osijeku, od 9. do 13. svibnja 2022., održava se manifestacija Dani Europe. S porukom da mladi imaju središnju ulogu u procesu oblikovanja zajedničke budućnosti Europe, godina 2022. proglašena je Europskom godinom mladih. Time se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.

U okviru ove manifestacije savjetnica pravobraniteljice za djecu Marijana Šego održala je na Pravnom fakultetu u Osijeku predavanje pod naslovom “Glas djece i mladih za zelenu Europu”, o participaciji djece i mladih u donošenju odluka koje se tiču okoliša.

Teme vezane uz klimatske promjene, održivi razvoj te zaštita okoliša i prirode sve više postaju prioritet u Europi. Tako je i Europska mreža pravobranitelja za djecu ENOC, čiji je član i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, kao središnji problem kojim će se baviti u ovoj godini izabrala temu “Dječja prava i klimatska pravda”. Tu će temu istraživati i djeca i mladi, članovi Europske mreže mladih savjetnika pravobranitelja za djecu ENYA-e, u sklopu svojeg ovogodišnjeg projekta pod nazivom Let’s Talk Young, Let’s Talk About Climate Justice.