Izbornik

Godišnja konferencija ENOC-a posvećena utjecaju Covida-19 na dječja prava

Godišnja konferencija ENOC-a posvećena utjecaju Covida-19 na dječja prava

U Ateni je 27. i 28. rujna 2021. održana 25. godišnja konferencija Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC (European Network of Ombudspersons for Children) pod nazivom “COVID-19 & Children’s Rights: Learning for the future”. Zbog pandemije konferencija se odvijala u hibridnom obliku, te je ograničeni broj sudionika na njoj sudjelovao uživo, a veći dio online. Na isti je način 29. rujna održana i godišnja Opća skupština ENOC-a. Domaćin ovih događanja bio je Ured pravobranitelja u Grčkoj.

Godišnja konferencija ENOC-a uvijek predstavlja iznimno važan događaj za njezine članove i druge sudionike, no ovogodišnja je konferencija bila posebno važna zbog razmjene iskustava i znanja te izrade preporuka s posebnim naglaskom na pandemiju COVID-19 i njezin utjecaj na dječja prava. Ova pandemija odrazila se, ne samo na pitanja ugroženosti zdravlja, već i na pitanja ljudskih prava. Mnoga su dječja prava bila prekršena radi zaštite javnoga zdravlja, a oni čija su prava i inače u riziku, bili su još više pogođeni.

Na konferenciji je, nakon uvodnih izlaganja, predstavljeno izvješće ENOC-a o saznanjima i izazovima dječjih prava pod utjecajem pandemije. Uslijedile su rasprave o međunarodnim aktivnostima i projektima, zatim o mentalnom zdravlju djece u vrijeme pandemijske krize, o utjecaju mjera protiv COVID-a na obrazovanje, zdravlje, zaštitu od nasilja i zlostavljanja, na životni standard i participaciju djece.

Na konferenciji su predstavljene preporuke djece i mladih uključenih u projekt ENOC-a pod nazivom ENYA 2021 – Let’s Talk Young, Let’s Talk about the impact of COVID-19 on Children’s Rights. Djeca iz 17 zemalja ili regija koja su uključena u ovaj projekt iz Albanije, Bugarske, Andaluzije, Baskije i Katalonije u Španjolskoj, Francuske, Grčke, Islanda, Italije, Malte, Crne Gore, Sjeverne Irske, Škotske i Walesa u Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveške, Slovačke i Ukrajine raspravljala su o utjecaju pandemije na dječja prava. Njihove preporuke odnose se na područje obrazovanja, zdravlja, siromaštva, zaštite djece od nasilja i zlostavljanja, prava na igru i slobodno vrijeme, participaciju, informiranje, digitalno okruženje i na obitelj.

Sudionici konferencije raspravljali su o pitanju kako dalje i koja će biti strategija za ostvarivanje i zaštitu prava djece u budućnosti, a u raspravu su se uključili predstavnici Odbora za prava djeteta, Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe. Članovi mreže ENOC imali su priliku predstaviti aktualne pozitivne primjere napretka u području dječjih prava.

Na 25. godišnjoj skupštini mreže ENOC predstavljene su godišnje aktivnosti mreže i druga pitanja koja se odnose na funkcioniranje i rad ove mreže i budućih prioriteta. U izborima za članove ENOC bureaua, pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske Helenca Pirnat Dragičević izabrana je za člana ovog tijela. Zbog spriječenosti pravobraniteljice, navedena događanja pratila je njezina savjetnica Danijela Žagar.

Više o svim ovim aktivnostima dostupno je na stranici http://enoc.eu/?page_id=3385. (Foto: http://enoc.eu/)