Izbornik

Gostovanje MMS-a u radioemisiji “U trendingu”

Gostovanje MMS-a u radioemisiji “U trendingu”

Članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Srna Ilić iz Kastva i Paolo Grgić iz Osijeka 11. listopada 2022. bili su gosti emisije za djecu i mlade Prvog programa Hrvatskoga radija pod naslovom “U trendingu“, koja je u cijelosti bila posvećena dječjim pravima. Riječ je o nedavno pokrenutoj emisiji, koja je specifična po tome da je vode djeca i mladi, pa su voditeljice ovaj put bile osmoškolke Sara i Nuša iz Osnovne škole Mladost iz Zagreba.

Mlade voditeljice najprije su željele doznati što je to Mreža mladih savjetnika i kako se postaje članom MMS-a, što radi MMS, čime se bavi, na koji način komuniciraju, budući da su iz svih krajeva Hrvatske, te kako sve pomažu pravobraniteljici za djecu.

I Srna i Paolo rekli su da su se prijavili na natječaj pravobraniteljice za djecu za nove članove MMS-a na nagovor svojih razrednica i pokazalo se da je to bio dobar izbor. Pohvalili su dobru atmosferu i ugodno druženje s vršnjacima i odraslim savjetnicama pravobraniteljice na godišnjim sastancima MMS-a, rasprave o pravima djece, o položaju djece u sustavu odgoja i obrazovanja, a najviše o ostvarivanju prava djece na participaciju ili sudjelovanje. Osim sastanaka uživo, u stalnom su kontaktu putem online foruma WhatsApp mreže. Pravobraniteljica i njezine odrasle savjetnice često ih konzultiraju o raznim aktualnim pitanjima u zaštiti djece, pitaju kako oni vide moguća rješenja, a njihove prijedloge zatim uključuju i u službene preporuke koje pravobraniteljica za djecu upućuje nadležnim tijelima, odnosno donositeljima odluka koje se odnose na djecu.

Istaknuli su kako im je jako drago i važno da svojim angažmanom mogu pridonijeti boljem ostvarivanju dječjih prava. Izvijestili su i kako su se ove godine posebno bavili i utjecajem klimatskih promjena na prava djece, što je bila zajednička tema mladih savjetnika pravobranitelja za djecu u cijeloj Europi, a dvije predstavnice hrvatskog MMS-a predstavljale su njihov rad i na europskim susretima mladih savjetnika u Bilbau u Španjolskoj i Reykjaviku na Islandu.

Cijela emisija može se poslušati ovdje.