Izbornik

Hrvatska akademska zajednica Pravnog fakulteta u Zagrebu održala raspravu o posvojenju

Hrvatska akademska zajednica pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organizirala je 17. i 18. prosinca 2021. u Zagrebu dvodnevnu konferenciju pod nazivom “Familia ante omnia” (“Obitelj prije svega”).

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Udruge ADOPTA i Europskog doma Zagreb te su za vrijeme njezina održavanja prikupljani novčani prilozi za djecu oboljelu od malignih bolesti u sklopu humanitarne akcije “Pravnikovo srce”, koju organizira Udruga Pravnik u suradnji sa studentskim udrugama pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Donacije su namijenjene Udruzi “Krijesnica” čiji je cilj unapređenje kvalitete života djece oboljele od malignih bolesti i njihovih obitelji.

Ponukana aktualnim temama i Mjesecom posvojenja Hrvatska akademska zajednica je, putem interaktivnih predavanja i panel rasprave, željela potaknuti dijalog – i među studentima, ali i nadležnim institucijama – o problematici instituta posvojenja.

U okviru navedene konferencije savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović održala je predavanje pod nazivom “Zaštita najboljeg interesa djeteta”, u kojem je govorila o dječjim pravima i Konvenciji o pravima djeteta, te o jednom od načela Konvencije – najboljem interesu djeteta u postupku posvojenja. Savjetnica je također sudjelovala u panel raspravi “Ključna pitanja i izazovi posvojenja u RH”.