Izbornik

I VAFI festival ove godine “na daljinu”

I VAFI festival ove godine “na daljinu”

Jedanaesti Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI ove se godine iznimno, zbog pandemije COVID-19, neće odvijati u kino-dvorani u Varaždinu, već će svi zainteresirani dječje filmove moći gledati putem tv-kanala RTL Kockica te putem platforme RTLplay od 4. do 7. lipnja, u prijepodnevnom terminu u 11 sati i popodnevnom u 15.30 sati.

Više od desetljeća ovaj festival potiče filmsko stvaralaštvo djece, promiče medijsku kulturu te zagovara vrijednosti dječjih prava. Na festivalu se natječu animirani filmovi djece i mladih u tri dobne skupine ili kategorije: MINI za djecu do 10 godina, MIDI za one od 11 do 14 godina i MAXI za mlade od 15 do 18 godina, a posebna nagrada Plavi VAFI dodjeljuje se filmu koji promiče dječja prava.

Organizator međunarodnog festivala je Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, u suradnji s Art-kinom iz Rijeke, a ovogodišnja zemlja partner je Irska. Na VAFI festival ove je godine prijavljeno 317 animiranih filmova djece iz 35 zemalja svijeta, a među tim su filmovima selektori Jasenka Ježovita-Mlinarić, dugogodišnja članica i bivša voditeljica VANIME te Slave Lukrov, predsjednik ASIFA Hrvatske i direktor Supertoon – internacionalnog festivala animiranog filma, odabrali ukupno 80 za službenu konkurenciju.

I žiri će svoj posao ove godine morati odraditi na daljinu. Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je Veljko Popović, nagrađivani animator iz Splita, a članice su i Maya Yonesho, animatorica iz Japana te Ciarda Tobin i Jayne Foley, predstavnice Fresh Film Festivala iz Irske. Žiri za nagradu Plavi VAFI i ove godine čine predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu Maja Flego i Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Marina Knežević-Barišić te urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler.

Ured pravobraniteljice za djecu već niz godina surađuje s ovim festivalom podržavajući na taj način kreativne pristupe u motiviranju djece da se o svojim pravima i potrebama izražavaju i stvarajući vlastite animirane filmove.

Drugi dio festivala, RAFI sekcija u kojoj se natječu profesionalni animirani filmovi namijenjeni djeci i mladima i koja se prikazuje u Art-kinu u Rijeci, zbog pandemije je odgođen za jesen.

Pobjednici VAFI sekcije proglašeni su 7. lipnja, a dobitnici su: u MINI kategoriji “Priča o morskom psu i kitu” iz Rusije, u MIDI kategoriji “Gradski zvukovi” iz Belgije i u MAXI kategoriji “Neve Tzedek – četvrt u Tel Avivu” iz Izraela. Nagradu Plavi VAFI za promicanje dječjih prava dobio je film “Obitelj Trešnja” iz Slovenije. Cijelu listu dobitnika nagrada, s obrazloženjima, pogledajte ovdje.

Film “Obitelj Trešnja” rezultat je kreativnog rada djece u dobi od četiri do šest godina iz dječjeg vrtića u Kopru, u Sloveniji. Za taj film žiri je u obrazloženju naveo da “na dječje iskren i razigran način govori o pravu djeteta da odrasta uz roditelje, ali i o pravu na zajedničko slobodno vrijeme, odmor i igru, koje djeca žele provoditi s roditeljima, koliko god je moguće. On pokazuje koliko je velika želja djece da roditelji budu prisutni i uključeni u njihov život i da maštaju zajedno s njima. Film nas osvaja vedrinom koju su djeca unijela u njega, uživajući u igri stvaranja “priče iz života” – baš po mjeri djece”. Film možete pogledati na portalu medijskapismenost.hr: https://www.medijskapismenost.hr/najbolji-animirani-filmovi-djece-i-mladih-iz-cijelog-svijeta/.