Izbornik

Šibenski učenici u splitskom uredu pravobraniteljice za djecu

Šibenski učenici u splitskom uredu pravobraniteljice za djecu
split_1Ured pravobraniteljice za djecu u Splitu posjetila je 10.studenoga 2009. skupina učenika OŠ Petra Krešimira IV. iz Šibenika. Riječ je o skupini koja kontinuirano aktivno radi na promociji i zaštiti dječjih prava ne samo u školi, već i u svome gradu. Učenici su i aktivni članovi Dječjega gradskoga vijeća u Šibeniku. Savjetnice pravobraniteljice za djecu Ana Pezo i Branka Reić Kukoč učenicima su objasnile što i kako rade pravobraniteljica za djecu i njezini suradnici, a učenici su njima predstavili svoje aktivnosti.

Predstavili su im i svoj školski list “Krešimir” te kviz o pravima djece koji pripremaju mlađi učenici uz pomoć starijih učenika-mentora i asistenata. Savjetnicama su učenici postavili niz pitanja o zaštiti i najčešćim povredama prava djece. Raspravljalo se o pravima djece razvedenih roditelja, pravima djece čiji su roditelji u zatvoru, pravima i odgovornostima djece, nasilju među djecom, o cyberbullyingu, povredama prava djece u školi, sadržajima za djecu u medijima, zaštiti djece s poremećajima u ponašanju, učeničkim vijećima i drugim važnim pitanjima. Sve informacije koje  su dobili u Uredu pravobraniteljice učenici će prenijeti svojim kolegama u školi i Dječjem gradskom vijeću.

Zanimljivo je da je šibenska OŠ Petra Krešimira IV. svoje aktiviste u promicanju dječjih prava odlučila nagraditi za njihov rad putovanjem u Split, u sklopu kojeg je organiziran i posjet Uredu pravobraniteljice za djecu, a tom prilikom pratila ih je socijalna radnica Lidija Ivić.