Izbornik

Internacionalna koalicija za djecu čiji su roditelji u zatvoru osnovana na Novom Zelandu

Internacionalna koalicija za djecu čiji su roditelji u zatvoru osnovana na Novom Zelandu

Na Novom Zelandu je u ožujku 2017. utemeljena Internacionalna koalicija za djecu čiji su roditelji u zatvoru (International Coalition for the Children of Incarcerated Parents – INCCIP). Na osnivačkoj konferenciji pod naslovom “Pravosuđe i djeca čiji su roditelji u zatvoru” (Justice and the Children of Incarcerated Parents), kao i na popratnim događajima i sastancima, sudjelovala je zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika, kao predstavnica Pravobranitelja za djecu Republike Hrvatske te kao predstavnica i članica europske organizacije Children of Prisoners Europe – COPE.

Konferencija je održana od 20. do 23. ožujka 2017. u Rotorui, a na njoj je sudjelovalo oko dvjesto sudionika iz 15 zemalja svijeta sa svih kontinenata. Uvodničari su bili stručnjaci i uglednici kao što su Pravobranitelj za djecu Novog Zelanda sudac Andrew Becroft, sutkinja Carolyn Henwood, osnivačica udruge Pillars INc Verna McFelin i pokrovitelj Udruge Sir Peter Sharple. Drugi uvodničari su bili poznati istraživači i praktičari iz tog područja, s nekima od kojih smo imali prilike i do sada surađivati, a njihova istraživanja i tekstovi bili su nam pokazatelji trendova, problema, rješenja i praksi u području zaštite prava djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom.

Posebno je inspirativan bio susret s profesoricom Adelom Jones, znanstvenicom iz sveučilišta u Huddersfieldu s kojom smo surađivali 2012. godine pri predstavljanju COPING istraživanja “Suočavanje sa situacijom kada je roditelj u zatvoru: polazište za reformu politike”, do sada najvećeg istraživanja u ovom području. Takav je bio i susret s Ann Adalist Estrin psihoterapeutkinjom i direktoricom Nacionalnog centra za djecu i obitelji čiji je član u zatvoru, Sveučilišta u New Jerseyu.

Kroz uvodna predavanja, izlaganja, radionice, simpozije i predstavljanje filmova dotaknuti su svi aspekti prava, potreba i mogućnosti zaštite djece čiji su roditelji u zatvoru. Pritom je važno istaknuti da mnogi od izlagača i sudionika na konferenciji i sami imaju iskustvo nekog iz bliže okoline tko je bio u zatvoru.

Dirljivo je i ohrabrujuće bilo predstavljanje knjige “Svi griješimo” (“Everybody makes mistakes”) djevojčice Madison Strempek iz Amerike čiji otac je bio zatvorenik, o čemu je ona napisala knjigu, ali i nastavila razvijati svoje talente u području muzike, slikanja, izrade stripova i sportskog natjecanja, a zbog svega toga bila je gošća i američkog predsjednika Obame.

Na posebnom skupu se raspravljalo o ciljevima, formalnom i funkcionalnom uspostavljanju, razvoju i radu mreže, o načinima razmjene znanja, informacija između različitih organizacija i institucija koje se bave zaštitom ove specifične skupine djece te o načinima međusobne podrške i povezanosti.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu RH M. Gabelica Šupljika održala je više bilateralnih sastanaka sa stručnjacima, članovima COPE mreže i istraživačima iz područja zaštite i prava djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom na kojima je razgovarala o predstojećem sudjelovanju na konferenciji u Dallasu u SAD-u (International Prisoners Family Conference) i o godišnjoj konferenciji europske mreže koje će se održati u svibnju 2017.

U danima prije same konferencije posjetila je u Aucklandu udrugu Pillars koja se isključivo bavi obiteljima i djecom zatvorenika i koja je organizirala ovu globalnu internacionalnu konferenciju. Posebno su dojmljivi pisani materijali o pomoći djeci i obitelji, koje organizacija nudi svima zainteresiranima. Materijali se odnose na sve etape pravosudnog postupka, od uhićenja i suđenja, pripreme za odlazak u zatvor, boravka u zatvoru do povratka u zajednicu.

Gabelica Šupljika je također posjetila privatni zatvor za muškarce South Regional Mens Correctional Facility i ženski zatvor Region Womens Corrections Facility u gradu Manukau. U oba zatvora obišla je mjesta gdje djeca čekaju na posjet i susreću se s roditeljem. Svi prostori su iznimno lijepo opremljeni i ugodni za boravak i odraslima i djeci. U ženskom zatvoru postoje samostojeće kuće u kojima po najviše četiri majke žive sa svojom djecom u ugodnom okruženju prilagođenom djeci, s vrtom, malim dvorištem i potpunom opremom za djecu i igraćim prostorima.