Izbornik

Intervencije u prvim godinama djetetova života

Intervencije u prvim godinama djetetova života

mala_djecaOd 29. rujna do 2. listopada 2011. u Belom Manastiru se održava 2. simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu “Djelovati rano: zašto i kako”, u organizaciji Hrvatske udruge za ranu intervenciju i UNICEF-a. Svečanom otvaranju simpozija nazočila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Simpozij poziva na promišljanje o mogućnostima intervencija u ranom djetinjstvu, u slučajevima razvojnih odstupanja djece ili rizika za nastanak različitih teškoća u razvoju. Metode rada u ranoj intervenciji utemeljene su na znanstvenim istraživanjima i trajno se usavršavaju, a obveza znanstvenika i stručnjaka je tražiti sve preciznije odgovore o različitim vrstama rizika i razvojnih odstupanja. Pitanje je i što se može postići i na koji način, te koji su rizici ili čak moguće zlouporabe u nastojanju da se ne propusti rano djelovanje.

U tri dana rada simpozija istraživači i praktičari iz biomedicinskih i bihejvioralnih disciplina kroz izlaganja, rasprave i radionice pridonijet će potrazi za znanstveno utemeljenim i etički promišljenim odgovorima u boljoj zaštiti djece s teškoćama u razvoju.