Izbornik

Javna rasprava o obrazovanju Roma

Javna rasprava o obrazovanju Roma

Romi_za_RomeCentar za ljudska prava je, u suradnji sa udrugom “Romi za Rome”, 13. srpnja 2011. u Zagrebu organizirao javnu raspravu “Obrazovanje Roma/kinja i strategije prevencije segregacije u obrazovanju”. Cilj rasprave je bio odgovoriti na pitanja što nacionalne i lokalne vlasti čine kako bi unaprijedile obrazovanje romske djece i prevenirale segregaciju/diskriminaciju te kako se Republika Hrvatska priprema za preuzimanje vodstva međunarodne inicijative “Desetljeće za uključivanje Roma 2005. -2015.” u 2012. godini. Raspravi su nazočili svi relevantni dionici, a u njoj je aktivno sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Uvodne riječi i pozdrave skupu uputili su predstojnik Ureda za nacionalne manjine RH Branko Sočanac, v.d. ravnateljice Centra za ljudska prava Jagoda Novak,  predsjednik udruge “Romi za Rome” Bajro Bajrić te koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a Luoisa Vinton. Prvi dio rasprave bio je posvećen temi “Predstavljanje i provedba Mjera Vlade RH za izvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Oršuš i dr. protiv Hrvatske (30.lipnja 2010.) i prijedlozi za prevenciju segregacije u obrazovanju u RH”, a druga sesija bila je naslovljena: “Provedba aktualnih mjera Vlade RH u području obrazovanja Roma/kinja, te prijedlozi za njihovo unapređivanje kroz reviziju postojećih strateških dokumenata (Nacionalni program za Rome i Akcijski plan Desetljeća za uključivanje Roma 2005. – 2015.)“.

Kao uvodničari u rasprave po temama, izlaganja su održali spomenuti J. Novak i B. Bajrić, te ravnatelj Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Mirko Marković, stručna suradnica Fonda za obrazovanje Roma Biserka Tomljenović, predstavnik OŠ Kuršanec iz Međimurja, ravnatelj osnovne Škurinje iz Rijeke Orlando Baličević, viša stručna savjetnica u MZOŠ-u Nada Jakir, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti u gradu Čakovcu Slobodan Vejnović i Jasmina Papa iz UNDP-a. Skupu su nazočili i sudjelovali u raspravi predstavnici romskih organizacija i udruga civilnoga društva, stručnjaci za ovo područje obrazovanja, predstavnici pučkog pravobranitelja te predstavnici lokalnih zajednica.

Zaključci rasprave mogu se preuzeti na web stranici Centra za ljudska prava

http://www.human-rights.hr/ . (Foto: www.romizarome.hr )