Izbornik

Kako spriječiti rano napuštanje školovanja

Kako spriječiti rano napuštanje školovanja

PragmaSudionici Skupa 3Udruga Pragma organizirala je 22. listopada 2014. u Novinarskom domu u Zagrebu stručni skup i promociju publikacije „Potpora mladima, roditeljima i stručnjacima – sprječavanje ranog napuštanja školovanja“. Cilj skupa bio je upoznati roditelje, stručnjake i donositelje političkih odluka s problemom ranog napuštanja školovanja.

 

Skupu se uvodno obratio predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog zavoda za za sabora prof. dr. sc. Valter Boljunčić. Zatim je o publikaciji govorio njezin urednik i predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković, naglasivši da je ona rezultat niza projekata specijaliziranih za pomoć mladima koje Udruga provodi od 2011. godine. U nastavku su o problemu ranog napuštanja školovanja govorili direktorica granskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca Anny Brusić te recenzenti publikacije prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Nino Žganec s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iskustva iz prakse iznijeli su potom predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske obrtničke komore i drugih institucija. Najdojmljivije je svakako bilo izlaganje učenika Prehrambeno-tehnološke škole o tome kako je, naišavši na teškoće tijekom obrazovanja, najprije bio potpuno obeshrabren, a zatim je, uz podršku i pomoć udruge Pragma uvidio važnost školovanja i veseli se svome budućem zanimanju pekara.  

Publikacija je besplatno dostavljena svim srednjim školama u Hrvatskoj.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu skup je pratila savjetnica Maja Flego. (Foto: www.udruga-pragma.hr)