Izbornik

Konferencija o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj za osobe s intelektualnim teškoćama

Konferencija o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj za osobe s intelektualnim teškoćama
p1100031_640x480Konferencija o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj za osobe s intelektualnim teškoćama održana je 17. lipnja 2009. u EU info centru. Konferencija je započela projekcijom filma koji su snimili samozastupnici/e iz Udruge za samozastupanje. Potom je u uvodnom dijelu Konferencije, koji je moderirao  ravnatelj Centra za ljudska prava Tin Gazivoda, govorio stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj, Yuri Afanasiev, zamjenik voditelja Delegacije Europske komisije u RH, David Hudson.
Centar za ljudska prava u partnerstvu s Udrugom za samozastupanje, Udrugom za promicanje inkluzije i Uredom UNDP-a u Hrvatskoj, provodi projekt Zagovaranje implementacije Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a s ciljem praćenja ostvarivanja prava osoba s intelektualnim teškoćama, koja su zajamčena Konvencijom. Održana poludnevna konferencija, završna je aktivnost ovog projekta.

Konferencijom se željelo obilježiti godinu dana od stupanja Konvencije na snagu i podsjetiti na obveze Republike Hrvatske, kao i prava koja ona donosi osobama s invaliditetom, s naglaskom na osobe s intelektualnim teškoćama. Republika Hrvatska je među prvima ratificirala Konvenciju i tako odaslala pozitivnu poruku svim osobama s invaliditetom. Na konferenciji se nastojalo sagledati što je sve do sada učinjeno, ali i dati dodatni poticaj za njezinu punu i djelotvornu primjenu.

O provedbi Konvencije govorilo se u nekoliko tematskih blokova: Jednakost pred zakonom, Neovisno življenje i život u zajednici, Poštovanje doma i obitelji te Obrazovanje. Iako su bili pozvani da u tematskim dijelovima sudjeluju predstavnici relevantnih ministarstava u RH, pozivu su se odazvali državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Tatijana Vučetić te viša savjetnica u ime Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Vesna Mihanović. O svojim iskustvima I viđenju uloge Konvencije u njihovom svakodnevnom životu govorile su samozastupnice iz Udruge za samozastupanje Senada Halilčević iz Zagreba, Ivana Kramar iz Slavonskog Broda, Gordana Cikač iz Bjelovara te Kristina Tekmetarović iz Osijeka.

U radu konferencije su sudjelovali brojni uzvanici, među kojima i saborska zastupnica Vesna Škulić, predstavnice Ureda pučkog pravobranitelja, Ureda pravobraniteljice za ososbe s invaliditetom a u ime Ureda pravobraniteljice za djecu, skupu je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Na kraju konferencije je Damjan Janjušević predstavio izjavu Udruge za samozastupanje.