Izbornik

Konferencija o seksualnom zdravlju mladih

Konferencija o seksualnom zdravlju mladih

cesilogo_hrU organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje, istraživanje (CESI) u Zagrebu je 27. listopada 2009. održana međunarodna konferencija “Dobre prakse i politike seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih”. Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika održala je tom prilikom izlaganje “Seksualno zdravlje mladih – između deklarativne i stvarne brige odraslih”.

Ohrabrujuće su prihvaćene riječi potpredsjednice Vlade RH Đurđe Adlešič, o tome da porast broja mladih s različitim oblicima rizičnog ponašanja zahtijeva učinkovitije programe te  je potrebno provoditi prevenciju različitim metodama zdravstvenog odgoja, kao i promicanja zdravlja kroz školski sustav. Najavila je i osnivanje radne skupine koja će se baviti izradom mreže centara za reproduktivno zdravlje u svim županijama, po uzoru na one u Zagrebu i Rijeci.

David Hudson, privremeni otpravnik poslova u Delegaciji Europske Komisije, u pozdravnom je obraćanju naglasio angažman i rad Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske u ovom području brige za djecu i mlade.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika govorila je o spoznajama i stajalištima Ureda pravobraniteljice za djecu o nekim  pojavama, kao što su: nasilje u adolescentskim vezama; dječja pornografija koju su proizvela sama djeca (adolescentski sexting) te određivanje minimalne dobi djeteta s kojim odrasla punoljetna osoba može, ako je za to dobila djetetov pristanak, ostvariti spolni odnos, a da za to ne bude kažnjena. Da  bi se stvarno umanjili rizici za seksualno zdravlje djece i mladih, nužna je politička volja i odlučnost države u stvaranju elementarnog standarda edukacije i zaštite za svu djecu. Usto valja voditi računa o tome da je seksualna edukacija samo alat kojim će se ostvariti cilj, a to je odgovorno spolno ponašanje i seksualno zdravlje djece i mladih.

Većina izlagača naglašavala je važnost otvaranja savjetovališta za mlade kao i sudjelovanja mladih u svim aktivnostima koje ih se tiču u ovom području, od zagovaranja, kampanja, sudjelovanja u izradi programa i međuvršnjačke podrške.

Konferencija je okupila osamdesetak domaćih i međunarodnih stručnjaka iz zemalja u kojima postoji razvijena praksa rada s mladima u vezi s tim temama.