Izbornik

Konferencija o zaštiti djece izbjeglica bez pratnje

Konferencija o zaštiti djece izbjeglica bez pratnje

Više od 70 stručnjaka iz devet zemalja okupilo se na međunarodnoj konferenciji “Na putu i sami: Kako učinkovito odgovoriti na potrebe djece bez pratnje u Jugoistočnoj Europi?”, koja se održava 13. i 14. listopada 2016. u Zagrebu. O svojim iskustvima u zaštiti djece bez pratnje i djece koja su se odvojila od obitelji u Hrvatskoj, Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Sloveniji i Nizozemskoj na konferenciji izvještavaju predstavnici iz tih zemalja te iz Albanije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Konferenciju organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo socijalne politike i mladih te Ured UNICEF-a za Hrvatsku, te je ona dio inicijative #EU4HumanRights.

Na otvaranju konferencije pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Diana Topčić Rosenberg istaknula je da su u migracijskim kretanjima djeca bez pratnje najranjivija skupina, te je potrebno osigurati zaštitne mehanizme kako ne bi bila u riziku da postanu žrtve trgovanjem ljudima ili proglašena nestalom. Hrvatska je postavila sustav zaštite ove djece putem Protokola o postupanju prema djeci odvojenoj od roditelja – stranih državljana, te uspostavom mehanizma posebnih skrbnika.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić podsjetila je na iskustva u Hrvatskoj tijekom izbjegličke krize i pozvala na razmjenu dobrih praksi i rješenja u korist najranjivije djece.
Prema podacima Eurostata, samo u 2015. godini je više od 88 300 djece izbjeglica i migranata bez pratnje zatražilo azil u Europskoj uniji, što je gotovo četiri puta više u odnosu na godinu prije. Mnoga od njih prošla su kroz jugoistočnu Europu, a neka djeca još uvijek se nalaze u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. U Hrvatskoj je trenutačno devetnaestero djece stranaca bez pratnje, a neka od njih ovdje su već godinu dana.

U radu konferencije sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić koja se zauzima za poboljšanja u skrbi o djeci bez pratnje u skladu s njihovim specifičnim potrebama.