Izbornik

Konferencija “Psihologija i pravo u zaštiti najboljih interesa djeteta”

Banjaluka

Društvo psihologa Republike Srpske, u suradnji s Društvom psihologa Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta, organiziralo je 12. i 13. listopada 2017. u Banjaluci stručnu konferenciju pod nazivom “Psihologija i pravo u zaštiti najboljih interesa djeteta”. Među stručnjacima i predstavnicima institucija iz Bosne i Hercegovine, na skupu su sudjelovale i gošće iz Republike Hrvatske pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander.

Konferencija je bila završna aktivnost dvaju srodnih projekata pod nazivima „Jačanje institucionalnih kapaciteta za unapređenje psihosocijalne podrške djeci i maloljetnicima u kaznenom postupku“ i „Jačanje profesionalnih kapaciteta i promocija uloge stručnih savjetnika/suradnika u pružanju podrške djeci u kaznenom postupku“, koji su podržani od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. U sklopu ovih projekata sudionici su u protekloj godini posjetili institucije i stručnjake u Hrvatskoj koji su najviše angažirani u području zaštite prava djece u pravosuđu pa su tako bili i u studijskom posjetu Uredu pravobraniteljice za djecu u Zagrebu i razgovarali s pravobraniteljicom.
Sudionici konferencije bili su predstavnici su relevantnih institucija i organizacija te pojedinci koji su svojim djelovanjem pridonosili izgradnji i ostvarivanju politika pristupa djeci pravosuđu, odnosno pravosuđa prilagođenoga djeci, te ostvarivanju najboljeg interesa djeteta – i kao dječjega prava i načela Konvencije o pravima djeteta, i kao pravnoga standarda.
Na konferenciji je promovirana knjiga “Dijete u pravosudnom postupku: psihološki pristup”, autorica Sanje Radetić Lovrić i Olge Lole Ninković, kao i Vodič za djecu u krivičnom postupku, mlade i njihove roditelje “Dijete svjedok” i “Moje dijete svjedok”. Također je održana panel rasprava “Dijete u pravosudnom postupku: Možemo li bolje?”.
Pravobraniteljica I. Milas Klarić je tijekom boravka u Banjaluci posjetila i sjedište Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, gdje je razgovarala sa ombudsmanom prof. dr. Ljubinkom Mitrovićem i njegovim suradnicima.