Izbornik

Konferencija “Kvalitetno obrazovanje za romsku djecu”

Konferencija “Kvalitetno obrazovanje za romsku djecu”

manjine 1U Zagrebu je 17. veljače održana konferencija pod nazivom “Kvalitetno obrazovanje za romsku djecu”, koju je organiziralo Pučko otvoreno učilište “Korak po korak”‘. Tom su prilikom predstavljeni rezultati istraživanja “Socijalno uključivanje djece romske nacionalne manjine u ranom djetinjstvu”‘ (RECI +), kao i završni rezultati projekta „Kvalitetno obrazovanje za romsku djecu”, koji je provelo Pučko otvoreno učilište “Korak po korak” u partnerstvu s dvije međimurske osnovne škole. Na konferenciji je predstavljena i kampanja “Vidiš li me? Dikhes lji man? Da li m vez?” Mreže podrške romskoj djeci REYN – Hrvatska.

 

Na ovome skupu sudjelovali su stručnjaci u području odgoja i obrazovanja, prava djece i napose, edukacijsko inkluzivne prakse. Na konferenciji je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj.

Istraživanje “Socijalno uključivanje djece romske nacionalne manjine u ranom djetinjstvu” (Romani Early Childhood Inclusion: RECI +), proveo je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, u suradnji s Mrežom fondacija Otvoreno društvo (OSF), UNICEF-om i Fondom za obrazovanje Roma (REF). Ovo je prvo istraživanje ove vrste koje je provedeno na uzorku od 135 romskih obitelji u pet romskih naselja: Kozari putevi u Zagrebu, Capraške poljane, Parag, Darda i Vodnjan/Galižan. Prema rezultatima istraživanja 80 posto romske djece iz obitelji ispitanika ne pohađa vrtić ni predškolu.