Izbornik

Konferencija u povodu 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta

Konferencija u povodu 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta
francp1130493Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj organiziralo je 9. i 10. studenoga 2009. u Zagrebu Regionalnu konferenciju u povodu 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta. Na konferenciji, koja je okupila sudionike iz Hrvatske, Francuske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Ukrajine te predstavnike Europskog suda za ljudska prava, jedno od uvodnih izlaganja održala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Cilj konferencije bio je raspraviti o stvarnom stanju provedbe Konvencije u jugoistočnoj i istočnoj Europi kroz izlaganja međunarodnih i nacionalnih organizacija, pravnika i stručnjaka iz područja obrazovanja o dječjim pravima i zaštite prava i interesa djece.

Konvencija je učinila puno i standardi koje ona propisuje uglavnom su ugrađeni u naše nacionalno zakonodavstvo, no ne možemo biti zadovoljni primjenom tih propisa u praksi, rekla je tom prilikom pravobraniteljica Mila Jelavić.Ministar pravosuđa Ivan Šimonović upozorio je da je nužna zajednička akcija svih nadležnih institucija želimo li ostvariti učinkovitu prevenciju nasilja među mladima i djecom te osigurati stvarnu zaštitu dječjih prava. Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier naglasio je kako je briga za djecu jedan od imperativa francuskog društva.

Na konferenciji je održan okrugli stol posvećen izvješćima koja zemlje članice moraju svakih pet godina podnijeti Odboru za prava djeteta UN-a u Ženevi, a koja se odnose na dosegnutu razinu zaštite prava i interesa djece. Održane su i dvije radionice o specifičnim pitanjima. Prva se odnosila na sudjelovanje djece, odnosno uzimanje u obzir mišljenja djeteta od strane administrativnih i pravosudnih organa, u kojoj su izlaganja održali glavni tajnik dječjeg pravobranitelja u Francuskoj Hugues Feltesse, predstavnica Federacije nevladinih organizacija za djecu u Rumunjskoj Daniela Gheorghe i pravnica pri Europskom sudu za ljudska prava Anna Turek, a moderatorica je bila Colette Lalire, izaslanica za regionalnu suradnju o pravima djeteta. U radionici  je sudjelovala savjetnica hrvatske pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

U drugoj radionici, s temom “Koje zahtjeve Konvencija o pravima djeteta stavlja pred europski pravosudni prostor”, izlaganja su održali Daniela Mihai iz Ministarstva pravosuđa Rumunjske i predstojnik Ureda Vlade RH za ljudska prava Luka Mađerić, a moderator je bio savjetnik za pravosuđe u Francuskom veleposlanstvu u Srbiji Stephane Thibault. U radu radionice sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.