Izbornik

Konferencija u povodu 25. godina pučkog pravobranitelja

lora Pucka Konf

Međunarodna konferencija na visokoj razini pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora u povodu 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju održana je 11. i 12. svibnja 2017. u velikoj dvorani Hrvatskoga sabora i u hotelu Westin. Konferencija u organizaciji pučke pravobraniteljice pod nazivom “Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi, suzbijanje terorizma – sloboda govora – živjeti zajedno” okupila je uvažene i poznate zaštitnike ljudskih prava u Europi kao i pravobranitelje, predstavnike nacionalnih institucija za ljudska prava i tijela za suzbijanje diskriminacije i promicanje jednakosti kako bi raspravljali o očuvanju demokracije i vladavine prava govoreći uime onih kojima ta prava pripadaju, a čiji glas se često ne može čuti.

U Hrvatskom saboru govorili su pučka pravobraniteljica Lora Vidović i akademik Željko Reiner kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, a uvodne govore održali su UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Raad Al-Hussein putem video poruke, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks te direktor Agencije EU za temeljna prava (FRA) Michael O’Flaherty. Održan je i panel o ulozi neovisnih institucija u savladavanju izazova suvremenih demokracija.
Drugog dana održana su tri panela s naslovima: “Ljudska prava i mjere suzbijanja terorizma”; “Sloboda izražavanja u Europi” i “Živjeti zajedno”. O ovim temama, postignućima i mogućnostima u odnosu na ljudska prava, ali i o izazovima i problemima izlagali su pravobranitelji i predstavnici tijela za jednakost i institucija za ljudska prava, kao i čelnici i predstavnici međunarodnih, europskih i globalnih te nacionalnih institucija i organizacija.
Konferenciju su pratile pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika. (Foto: HINA)