Izbornik

Konferencija za sigurnu igru

Konferencija za sigurnu igru

vrtuljakU Zagrebu je 6. lipnja 2013. održana III. Konferencija za sigurnu igru, u organizaciji Centra za kvalitetu i sigurnost i Obrazovnog centra za prevenciju nesreća. Udruga Centar za kvalitetu i sigurnost ovlašteni je predstavnik britanske organizacije za sigurnost Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) i osnivač Obrazovnog centra za prevenciju nesreća – ustanove za obrazovanje odraslih koja provodi programe stručnih usavršavanja za upravljanje igralištima i za provođenje rutinskih pregleda dječjih igrališta i igraonica prema zahtjevima hrvatskih normi.

 

Počasni pokrovitelji Konferencije bili su Grad Zagreb i RoSPA, a skup je bio namijenjen: vlasnicima prostora za igru – gradovima, općinama, dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i drugima; odgovornim osobama u jedinicama lokalne i regionalne samouprave; proizvođačima/uvoznicima opreme za igru, komunalnim društvima, arhitektima, projektantima, korisnicima prostora za igru te svim osobama zainteresiranima za sigurnost djece.

Na konferenciji je bilo riječi o: projektiranju i izgradnji sigurnog igrališta; sustavu upravljanja sigurnošću dječjim igralištima u gradovima; certificiranju proizvoda prema važećim normama u području sigurne igre; sigurnosnim podlogama za dječja igrališta; promjenama koje nas očekuju u sustavu, od projektiranja, proizvodnje, nabave i montaže, do korištenja i održavanja prostora za igru nakon pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji; o postupanju u izvanrednim situacijama u dječjim vrtićima i školama; o problemu nedostatka i neprilagođenosti dječjih igrališta za djecu s invaliditetom; te o novom trendu – skate parkovima. Na konferenciji je, kao i prošlih godina, istaknuta potreba donošenja zakona kojim bi se uredila materija sigurne igre i o nužnosti pridržavanja važećih europskih i hrvatskih normi u području sigurne igre.

Rad konferencije pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček.