Izbornik

Konferencijom obilježena 30. obljetnica pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj

Konferencijom obilježena 30. obljetnica pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj

U povodu 30 godina od stupanja na snagu prvog Zakona o pučkom pravobranitelju u Republici Hrvatskoj, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter organizirala je 30. studenoga 2022. u Zagrebu konferenciju “Zaštita ljudskih prava i vladavine prava”. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici brojnih institucija i tijela, organizacija civilnoga društva, akademske zajednice, medija i drugi. Među uzvanicima je bila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter tom je prilikom istaknula kako institucija pučkog pravobranitelja već desetljećima djeluje kao most koji okuplja, surađuje i komunicira s dužnosnicima, građanima, predstavnicima institucija, organizacijama civilnog društva i akademskom zajednicom. Ususret budućim izazovima potrebna je bolja suradnja, uz poštovanje neovisnosti i osiguravanje uvjeta za učinkovit rad, redovito raspravljanje izvješća u Hrvatskom saboru te veći stupanj implementacije preporuka pučkog pravobranitelja, poručila je Šimonović Einwalter.

Okupljenima se na početku obratio premijer Andrej Plenković, koji je rekao da se Hrvatska, unatoč značajnom napretku, i dalje suočava s područjima koja iziskuju dodatno promicanje i zaštitu ljudskih prava, posebice u područjima prava manjina, djece i starijih osoba, te ravnopravnosti spolova i života u lošim socijalnim prilikama.Upozorio je da posljedice krize izazvane pandemijom, ruska agresija na Ukrajinu, ilegalne migracije, te širenje mržnje i lažnih vijesti pred hrvatsko društvo postavljaju nova iskušenja, a ozbiljnu prijetnju ljudskim pravima predstavljaju i klimatske promjene.

Sudionike konferencije pozdravio je i Furio Radin, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, a nakon uvodnih govora uslijedile su videoporuke visokih europskih dužnosnika i europskih i međunarodnih suradnika. Prikazana je poruka potpredsjednice Europske komisije Vere Jourove, zatim povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe Dunje Mijatović, direktora Agencije EU za temeljna prava (FRA) Michaela O´Flahertya, predsjednika Međunarodnog instituta ombudsmana Chrisa Fielda i drugih europskih i međunarodnih stručnjaka za područje ljudskih prava.

Uslijedila je panel rasprava u kojoj se, pod naslovom “Pet priča” govorilo o iskustvima u ostvarivanju ljudskih prava u Hrvatskoj, kroz osobne priče koje je iznijelo pet osoba, pripadnika ranjivih skupina.

Zatim su, u panelu pod nazivom “Budućnost ljudskih prava i vladavine prava” stručnjaci različitih profila govorili o budućnosti ljudskih prava i vladavini prava u Hrvatskoj. Rasprava je bila fokusirana na izazove u zaštiti ljudskih prava i vladavine prava u Hrvatskoj, odnosno doprinosu koji ljudska prava mogu dati u odgovoru na aktualne izazove s kojima se suočava hrvatsko društvo. (Foto: HINA, snimio A. Buljubašić)