Izbornik

Konvencija mreže organizacija Eurochild održana na Malti

Konvencija mreže organizacija Eurochild održana na Malti

Više od 160 sudionika prisustvovalo je Konvenciji mreže organizacija Eurochild, koja je održana na Malti od 2. do 3. srpnja 2024. Predstavnici Ujedinjenih naroda, Europske komisije, Agencije EU-a za temeljna prava i malteške vlade pridružili su se članovima i gostima Eurochilda u raspravama o tome kako se boriti protiv dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti diljem Europe.

Domaćini ovog događaja, koji je uključivao 15 radionica i studijskih posjeta, bili su Eurochild i Malteška zaklada za dobrobit društva (Malta Foundation for the Wellbeing of Society). Na Konvenciji je naglašeno kako Eurochild, zahvaljujući svojim članovima, već 20 godina razmjenjuje znanja, daje glas djeci i utječe na vlade EU-a i nacionalne vlade da prioritet daju potrebama djece i obitelji. Praćenje povijesti Eurochilda prati povijest dječjih prava u Europi, od ekonomske krize i pandemije do ratova i zaštite djece u migracijama.

Tijekom ove Konvencije održana je i završna međunarodna konferencija u hibridnom obliku u sklopu projekta Building Children’s Futures, o važnosti procjene utjecaja na dječja prava u donošenju javnih odluka (Using children’s rights to recover from the Global Pandemic).

Ovu je Konvenciju pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koja je sudjelovala na radionici o problemima razdvajanja djece i obitelji između siromaštva i marginalizacije koju je vodio Centar za alternativnu skrb za djecu iz Bugarske te na radionici o upravljanju u situaciji traume pod vodstvom Roots Research Centra iz Grčke i Garetha Williamsa-Jamesa, britanskog neovisnog stručnjaka za obrazovanje. Od studijskih posjeta savjetnica je posjetila Centar za glazbu i umjetnost Villabianca, prvi glazbeno-umjetnički centar za djecu i mlade s teškoćama, otvoren u studenome 2021. te Sagħtrija Childcare – obiteljski vrtić za djecu, otvoren u studenome 2020., za skrb o djeci dobi od 1 do 3 godine.