Izbornik

Međunarodna edukacija u Švedskoj: Prava osoba s invaliditetom

Međunarodna edukacija u Švedskoj: Prava osoba s invaliditetom

dscf3305

Tri predstavnice iz Hrvatske, među njima i savjetnica pravobraniteljice za djecu, koje se bave zaštitom ljudskih prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, boravile su u Švedskoj, od 19. do 31. listopada 2008. na međunarodnom okupljanju stručnjaka, gdje su zajedno s kolegama iz 12 zemalja raspravljale i učile o mogućnostima unapređenja ljudskih prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

clipboard01Međunarodni program je organizirala SHIA (Solidarity, Human Rights, Inclusion, Acessability), švedska krovna organizacija osoba s invaliditetom za međunarodnu pomoć, koju podupire SIDA (The Swedish Development and Cooperation Agency).

Od 2005. godine SHIA je na sličnim edukacijama certificirala više od 150 stručnjaka s područja ljudskih prava, iz više od 60 zemalja.

Tijekom programa sudionicima je omogućen susret i rasprava sa stručnim i kompetentnim predavačima, koji su svojim vrhunskim znanjem te višegodišnjim iskustvom pridonijeli proširivanju znanja o pravima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te stvaranju novih ideja za bolju kvalitetu njihova života.

clip_image002 clip_image003

Među predavačima su bili Bengt Lindqvist, UN-ov bivši specijalni izvjestitelj za osobe s invaliditetom i bivši švedski ministar socijalne skrbi, Kicki Nordström iz Svjetske organizacije slijepih, Frederik Stockhaus iz organizacije Handicap International, Charlotte McClain-Nhlapo iz Svjetske banke, Torbjörn Andersson, prijelazni ombudsman za osobe s invaliditetom,  Karl Grunewald, predsjednik švedskog Nacionalnog odbora za zdravlje i socijalnu skrb te mnogi drugi. Posebno je važno naglasiti da su mnogi predavači i sami osobe s invaliditetom.

Od prijavljenih 90 kandidata za sudjelovanje na ovoj, osmoj po redu, edukaciji, odabrano je 25 sudionika iz zemalja jugoistočne Europe i središnje Azije (Armenija, Azerbajdžan, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Srbija, Tadžikistan, Turska, Ukrajina). Predstavnice Hrvatske bile su Mirjana Dobranović, predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida (HSUTI), kao predstavnica civilnog sektora te dvije predstavnice neovisnih institucija – Ksenija Bauer iz Ureda pučkog pravobranitelja i Tatjana Opačak iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Mnoge teme bile su zajedničke sudionicima, a svi su se složili kako je izuzetno važno lobirati kod svojih vlada i parlamenata za ratifikaciju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Među zemljama sudionicama, Hrvatska i Azerbajdžan su se mogle pohvaliti kako su već ratificirale Konvenciju, međutim, dug je put pred svima da bi se ona doista implementirala i omogućila ravnopravan položaj u društvu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

 

“Od najveće je važnost jačanje prava i osnaživanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te razmjena znanja i primjera dobre prakse na području ljudskih prava osoba s invaliditetom”, naglasio je predsjednik SHIE Roland Hakansson govoreći o ciljevima i svrsi ove edukacije.

clip_image004 clip_image005

clip_image007 clip_image006

 

Uz vrlo sadržajan i intenzivan službeni dio programa, organizatori su veliku pažnju posvetili i neslužbenom dijelu. Tako je za sudionike programa upriličen prijem u Gradskoj vijećnici kojem su, uz domaćicu dogradonačelnicu Stockholma Yvonne Ruwaida, nazočili predstavnici udruga osoba s invaliditetom, predstavnici veleposlanstva zemalja sudionica te mnogi drugi uvaženi gosti. Predstavnicama Hrvatske se pridružila Blaženka Babić, prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Švedskoj.

clip_image009

 

Svaki je sudionik tijekom boravka na edukaciji imao zadatak osmisliti i izraditi Individualni akcijski plan djelovanja na području kojim se u svom poslu bavi u domovini. Plan se temeljio na stečenim znanjima i iskustavima iz Švedske, a predviđeno je da se realizira u sljedećih šest mjeseci. Organizatori edukacije će, posredstvom regionalnog koordinatora, pratiti provedbu individualnih planova sudionika.
Istodobno se zajednički radilo na osmišljavanju i definiranju Regionalnog akcijskog plana. Predstavnici zemalja preuzeli su obvezu realiziranja tog plana također u sljedećih šest mjeseci.

Osnovna ideja Regionalnog plana je nastavak započete suradnje i razmjene znanja i iskustava koristeći www.disabilitynet.net kao platformu za komunikaciju. Uz to, želja je sudionika uključiti u mrežu te potaknuti na aktivno sudjelovanje i druge organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.