Izbornik

Međunarodna konferencija o Zakonu o suzbijanju diskriminacije

Međunarodna konferencija o Zakonu o suzbijanju diskriminacije
diskriminacijaduU Dubrovniku je 25. i 26. studenoga 2009., u organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, Ureda pučkog pravobranitelja i Centra za mirovne studije, održana Međunarodna konferencija o Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Skup je bio završna edukativna aktivnost projekta “Potpora provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije”, koji se provodio od siječnja ove godine u sklopu EU programa PROGRESS, uz potporu Europske komisije – Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti. U radu konferenciji sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Kako građani percipiraju postojanje diskriminacije, najbolje se može vidjeti iz istraživanja provedenih 2009. godine u sklopu projekta “Progress”, rekao je na konferenciji Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije. Rezultati su pokazali da diskriminaciju kao velik problem u Hrvatskoj prepoznaje gotovo polovica ispitanika. Da je Zakon o suzbijanju diskriminacije trebalo donijeti, drži 83 posto ispitanika, a kao najčešću osnovu za diskriminaciju navode nacionalnu pripadnost, socijalno podrijetlo i političko uvjerenje. Ipak, samo šest posto hrvatskih građana smatra da će Zakon pridonijeti poboljšanju stanja. Zakon o suzbijanju diskriminacije stupio je na snagu 1. siječnja 2009., a ulogu središnjeg tijela za njegovo provođenje preuzeo je pučki pravobranitelj.

Predstojnik Vladinog Ureda za ljudska prava Luka Mađerić i zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić, kao organizatori ovog skupa i partneri u projektu “Potpora provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije”, uvodno su iznijeli svoja viđenja važnosti donošenja i primjene zakona te uloge institucija iz kojih dolaze u promociji zakona i njegovoj djelotvornoj primjeni.

Skup je otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Slobodan Uzelac, koji je taj zakon ocijenio vrlo kvalitetnim i važnim. Podsjetio je kako istraživanja govore da je negativna diskriminacija svojstvena svim zemljama pa tako i Hrvatskoj, gdje dodatni izvori diskriminacije proizlaze iz tranzicijskih, ratnih i poratnih nevolja kroz koje smo prošli. Naglasio je kako je mnogo bolje suočiti se s diskriminacijom nego je negirati te da je nužno boriti se protiv nje, a kao veliku opasnost istaknuo je pojavu da se građani “navikavaju na diskriminaciju”.

U središtu rasprave međunarodne konferencije bili su europski pravni okviri na području zaštite od diskriminacije, a brojni stručnjaci su govorili o specifičnosti hrvatskog zakona o suzbijanju diskriminacije i o njegovoj primjeni. Također je bilo riječi o radu nacionalnih tijela za suzbijanje diskriminacije u Europskoj uniji, kao i o izazovima u  suzbijanju diskriminacije. Pomoć stručnjacima koji će se baviti pitanjem suzbijanja diskriminacije, a posebice sucima, bit će svakako nedavno objavljen “Vodič uz Zakon o suzbijanju diskriminacije”.

Od 12. studenoga 2009. i službeno je počela kampanja za suzbijanje diskriminacije, pučkog pravobranitelja i Centra za mirovne studije, koju je izradila reklamna agencija Bruketa i Žinić OM. Diljem Hrvatske po javnim površinama istaknuti su plakati provokativnih sadržaja i dijele se letci koji bi trebali svratiti pozornost građana na Zakon o suzbijanju diskriminacije. Osnovni cilj kampanje je pružiti građanima što više informacija o diskriminaciji, ko tome ako se ona očituje u svakodnevnome životu i što učiniti ako diskriminaciju uočimo ili smo joj sami izloženi.

Više o sadržaju kampanje možete naći na http://www.ombudsman.hr/hr/novosti-iz-ureda/132-zaustavimo-diskriminaciju.html