Izbornik

Međunarodna konferencija “Dijete u gradu”

Međunarodna konferencija “Dijete u gradu”

 

child-in-the-city-08-pravobraniteljica-mila-jelavicU hotelu Westin u Zagrebu od 26. do 28 rujna održana je 6. Međunarodna konferencija “Dijete u gradu” (Child in the City), u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i Fondacije gradova prijatelja djece iz Nizozemske, Grada Zagreba, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”.

Konferencija o gradovima prilagođenim djeci održana je u hotelu Westin, a na njoj su sudjelovali domaći i međunarodni stručnjaci, predstavnici udruga i ustanova za djecu kao i predstavnici lokalnih uprava iz 32 zemlje svijeta.

Trodnevni rad konferencije bio je podijeljen na četiri tematske cjeline: dječja prava, pravo na igru, zdravlje i međugeneracijska integracija, a održana je i prigodna izložba plakata ustanova i udruga posvećenih skrbi za djecu te dječjih radova na temu Grad prijatelj djece.

Aktivni sudionici konferencije bila su i djeca iz Dječjih vijeća Hrvatske i Otroških parlamentov Slovenije, a izlagačica je bila i djevojčica  Katja Knežević iz Dječjeg vijeća Opatija koja je s voditeljicom istraživanja Ivanom Jeđud Borić predstavila rezultate istraživanja o participaciji djece u Dječjim vijećima u Hrvatskoj.
Otvorenju Konferencije nazočila je pravobraniteljica Mila Jelavić, a njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika je, unutar tematske cjeline o međugeneracijskoj integraciji, održala predavanje pod naslovom Interrelation between the generations: current situation – the view of the Croatian Ombudsman for Children. (Foto: www.opatija.hr)