Izbornik

Međunarodna konferencija “Stop nasilju među djecom”

Međunarodna konferencija “Stop nasilju među djecom”

Otmacic IMK P-FAH-H5200157Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ured UNICEF-a za Hrvatsku od 20. do 21. svibnja organizirali su međunarodnu konferenciju o prevenciji nasilja u školama pod nazivom “Stop nasilju među djecom: od inspirativnih praksi do škola i zajednica bez nasilja”. Ta je prigoda okupila brojne stručnjake iz Europe i svijeta koji se bave problemom vršnjačkoga nasilja te provedbom i evaluacijom programa prevencije nasilja u školama. Pridružila im se i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i tri članice njezine Mreže mladih savjetnika – MMS-a.

 

U radu konferencije sudjelovali su predstavnici Olweusova Instituta za prevenciju vršnjačkog zlostavljanja iz Norveške, ministarstava obrazovanja iz Bugarske, Kazahstana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, UNICEF-ovi stručnjaci iz mnogih zemalja, kao i brojni stručnjaci iz Hrvatske, djelatnici škola, učenici i roditelji.

U uvodnom dijelu obratio im se ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar koji je istaknuo vrijednost UNICEF-ovog modela prevencije nasilja, ako i to da je on, nakon uspješne primjene u hrvatskim školama, zaživio i u drugim zemljama.

Na konferenciji je predstavljeno i englesko izdanje priručnika za provedbu programa “Za sigurno i poticajno okruženje u školama” autorice Jasenke Pregrad. Program su u potpunosti osmislili hrvatski stručnjaci, a UNICEF ga je uspješno provodio od 2003. do 2012. godine. U programu je sudjelovalo 140 tisuća učenika i više od 15 tisuća učitelja.

“Ponosni smo na doprinos Hrvatske i njezinih stručnjaka u području zaštite djece od vršnjačkoga nasilja. Za problem s kojim se bori cijeli svijet pronašli smo kvalitetno rješenje –  preventivni program koji je u deset godina provedbe prepolovio nasilje među djecom u školama koje su u njemu sudjelovale”,  istaknula je predstojnica UNICEF-ovog ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić i dodala da je njegova korisnost prepoznata i u Bugarskoj, Crnoj Gori, Kazahstanu, Sloveniji i Srbiji.

U sklopu konferencije održan je Okrugli stol “Iskustva iz Hrvatske” na kojem su aktivno sudjelovale članice MMS-a pravobraniteljice za djecu: Gabriela Markešić, Petra Jurina i Jelena Mekota.

Više o konferenciji pročitajte ovdje. (Foto: Hina)