Izbornik

Međunarodni dječji dan u radijskom i televizijskom programu

Međunarodni dječji dan u radijskom i televizijskom programu

djeca_u_medijimaU povodu Međunarodnog dječjeg dana u radijskom i televizijskom programu (International Children’s Day of Broadcasting – ICDB), pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i predstojnica Ureda UNICEF- a za Hrvatsku Tanja Radočaj zajedno su pozvale urednike radijskih i televizijskih medija da u nedjelju, 1. ožujka, u što većoj mjeri uključe djecu i mlade u svoj redovni program.

Riječ je o globalnoj inicijativi UNICEF-a koja se ostvaruje proteklih petnaestak godina, a ove godine obilježava se 1. ožujka pod sloganom “Zajedno za djecu – uključite djecu u program”. Brojne redakcije širom svijeta svake godine obilježavaju taj dan, svaka na svoj jedinstven način, čime omogućuju djeci, mladima, ali i svojim javnostima, da čuju više o temama koje zanimaju djecu i mlade, o njihovim željama, snovima i svemu ostalome što im je važno. Mnoge od njih pritom pronalaze kreativne putove afirmiranja djece i promicanja dječjih prava u brojnim područjima.

Stoga pravobraniteljica za djecu i predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku apeliraju na sve

televizijske i radijske kuće da toga dana u što većoj mjeri uključe djecu i mlade u svoj redovni program – emitiranjem emisija o djeci i mladima, za njih ili uključivanjem djece u sam proces stvaranja programa.

– Djeca i mladi o mnogim, za društvo važnim temama imaju relevantne stavove i razmišljanja koji ne dobivaju prostor u medijima pa vjerujemo kako je ovo prilika za sve radijske i televizijske postaje da unaprijede svoje programe sadržajima koji će promicati prava djece, s naglaskom na pravo na sudjelovanje i pravo na mišljenje. Pridružite se i vi  velikom broju redakcija širom svijeta koje obilježavajući 1. ožujka pomažu da se dječji glas čuje i da se djecu vidi – poručile su M. Jelavić i T. Radočaj u poruci upućenoj ravnateljima i urednicima medija.

Televizija i radio imaju vrlo veliki utjecaj na živote djece i mladih, posebno kad je riječ o podizanju svijesti o važnim društvenim temama. Upravo ih zato, UNICEF i Ured pravobraniteljice za djecu pozivaju da stvaranjem kvalitetnog sadržaja dodatno unaprijede razvoj djece, a time žele potaknuti i njihovo trajno opredjeljenje za stvaranje kvalitetnog programa za taj dio publike.

Kao poticaj za promišljanje o toj temi urednicima je dostavljena publikacija “Pozitivni sadržaji za djecu i o djeci”, objavljena u nakladi Ureda pravobraniteljice za djecu.

Više informacija o tome kako se širom svijeta obilježava Međunarodni dječji dan u radijskom i televizijskom programu te dodatni informativni i kreativni sadržaji u vezi s time dostupni su na stranicama: http://www.unicef.org/videoaudio/video_icdb.html