Izbornik

Na “Mliječnom danu” o prehrani djece

Na “Mliječnom danu” o prehrani djece

Mlijeko_za_tinejdzereUčenici Upravne i birotehničke škole u Zagrebu organizirali su 19. travnja 2012. okrugli stol “Prehrambene navike mladih i problemi pravilne prehrane u srednjim školama” u Centru mladih “Ribnjak”. Skup je organiziran u prigodi obilježavanja pete godišnjice Mliječnog dana, koju Upravna i birotehnička škola organizira svake godine. A sve je počelo pozivom Ureda za ljudska prava da se projektom prijave na njegov natječaj za financiranje programa. Sudionica okruglog stola bila je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, čiji Ured godinama surađuje s ovom školom.

Na skupu su sudjelovali učenici drugog i trećeg razreda Upravne i birotehničke škole, predstavnici Ministarstva zdravlja, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Hrvatske mljekarske udruge, Gradskog ureda za obrazovanje, stručnjaci koji se bave prehranom te predstavnici udruga civilnog društva. Na skupu je bio i nekadašnji učenik, danas student, koji je prije pet godina sudjelovao u pokretanju projekta Mliječni dan, čiji je cilj bio upozoriti na to da mnogi srednjoškolci nemaju mogućnost prehrane u školi. On je istaknuo poteškoće s kojima su se učenici i njihova profesorica Đurđica Vukmirović susretali kad su osmišljavali projekt te dodao da se stvari ni do danas nisu bitno pomakle nabolje. Za razliku od učenika osnovne škole i studenata, jedino srednjoškolci ni danas nemaju organiziranu prehranu u školi – istaknuo je kao nepravdu koju se ignorira i zanemaruje. U raspravi je jedna učenica koja živi izvan Zagreba navela kako svakodnevno ustaje ujutro u pet sati, jer putuje u školu te se nakon punih 12 sati vraća kući. U školi nema mogućnost dobiti kuhani obrok, već, kao i drugi učenici, jede neredovito i uglavnom nezdravu hranu, koja se nudi u okolnim prodavaonicama. Bilo je riječi o učenicima s dijabetesom i drugim zdravstvenim tegobama koji moraju imati redovite obroke, no svi su oni  prepušteni nebrizi sustava za njihove probleme i potrebe. Učenici su iznijeli da im smeta to što obrazovni sustav potpuno zanemaruje pravo srednjoškolaca na pravilnu prehranu te su po tko zna koji put ponovili zahtjev za rješavanjem tog problema.

Pravobraniteljica Mila Jelavić na skupu je izrazila podršku učenicima i nastojanjima škole da djeci osiguraju mogućnost prehrane u školi te ih upoznala s inicijativama, aktivnostima i preporukama svoga Ureda u vezi s pravom djece na pravilnu prehranu. Pohvalila je pritom ustrajnost i angažiranost učenika, istaknuvši kako je važno da oni sami govore i ukazuju na probleme te traže da se oni riješe.