Izbornik

Najava konferencije “Djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom”

Najava konferencije “Djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom”

Malo dijete iza resetakaPravobraniteljica za djecu i međunarodna organizacija Children of Prisoners Europe – COPE u petak, 20. svibnja 2016. organiziraju međunarodnu konferenciju pod naslovom “Djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom: Što je njihov najbolji interes? Kako ga ostvariti?”, u Zagrebu, u Staroj gradskoj vijećnici (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5) s početkom u 9.20 sati. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Na konferenciji će se okupiti istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva te predstavnici europskih tijela i UN-a kako bi razmijenili spoznaje, istraživanja i iskustva u prepoznavanju potreba i najboljeg interesa te u zaštiti prava i dobrobiti djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom i koji su uhićeni, osumnjičeni, pritvoreni ili su na izdržavanju zatvorske kazne. Također će se razmotriti dobre prakse i razvoj uvjeta u zatvorima za održavanje povezanosti djeteta i roditelja, ako je to u djetetovom interesu. Raspravit će se i o pružanju podrške djetetu i obitelji u toj ranjivoj situaciji te o rizicima kojima je dijete izloženo tijekom cijelog pravosudnog postupka, a predstavit će se i oblici suradnje zatvorskoga sustava s različitim resorima, pravobraniteljicom za djecu i civilnim sektorom.
Predstavit će se i stajališta predstavnika Odbora UN-a za prava djeteta (Renate Winter), Europske komisije (Margaret Tuite), Europskog parlamenta (Tonino Picula), Vijeća Europe (Attila Juhász) i UNICEF-a (Valentina Otmačić) o zaštiti prava djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom. Uz pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić, izlaganja će održati osnivač COPE mreže Alain Bouregba, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, psihologinja Bruna Profaca iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, politolog Igor Kanižaj i predstavnici udruga. U uvodnom dijelu konferencije mladi će članovi Hrvatskog nacionalnog debatnog tima izvesti debatu pod naslovom “Osigurati prava djeci zatvorenika”.
U Europi živi oko milijun djece koja su odvojena od jednoga ili oba roditelja koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora i koja su tako i sama kažnjena zbog pogrešaka svojih roditelja. Ova se djeca često osjećaju obilježeno, isključeno, prestrašeno, suočena su s brojnim problemima zbog prekida veza s očevima ili majkama, izložena pojačanom riziku zbog niza negativnih utjecaja. I ona i njihovi roditelji trebaju podršku kako bi se lakše nosili s tim izazovom. Prepoznavanje tih njihovih potreba u samome zatvoru i angažiranje stručnjaka koji će im pružati podršku, za njih može značiti ključnu životnu promjenu. Stručnjaci iz Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Francuske, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja dolaze u Zagreb prikazati na koji način su u svojim sredinama rješavali taj izazov – osnaživanjem roditeljskih vještina, poticanjem zajedničke igre, izgrađivanjem povezanosti pomoću fotografija, dječjih crteža, snimanje roditelja koji iz zatvora priča ili čita dječju priču svome djetetu.
Osim razmjene znanja i iskustava, na konferenciji će se u panel-raspravi razmotriti daljnji važni koraci i mogućnosti suradnje stručnjaka, institucija (pravosuđa, policije, zatvorskoga sustava) i nevladinoga sektora u zaštiti najboljeg interesa djece i smanjivanju negativnih utjecaja roditeljskog boravka u zatvoru.
Organizacija Children of Prisoners Europe – COPE, čija je članica i institucija Pravobranitelja za djecu Republike Hrvatske, europska je mreža koja okuplja organizacije i udruge aktivne u području zaštite prava djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom. Iskustva i inicijative hrvatskog pravobraniteljstva za djecu, osobito u senzibiliziranju stručne javnosti i poticanju djelatnika u zatvorskome sustavu na unapređivanje prava djece na kontakt s roditeljima i na jačanje i održavanje veze djeteta i roditelja koji je u zatvoru, započeli su još 2006. godine, potaknuti kontaktima s COPE-mrežom (bivši EUROCHIPS). Rezultati postignuti u Hrvatskoj, suradnjom pravobraniteljice s Upravom za zatvorski sustav i nevladinim udrugama, danas se i u međunarodnim okvirima često ističu kao primjer dobre prakse.