Izbornik

Obilježavanje 15 godina rada Ureda pravobraniteljice za djecu u Rijeci

Obilježavanje 15 godina rada Ureda pravobraniteljice za djecu u Rijeci

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević Dječji tjedan će posebno obilježiti u Rijeci, gdje će održati tribinu u povodu 15. obljetnice rada svojega područnoga ureda u tom gradu. Tribina pod nazivom „Petnaest godina riječkog ureda pravobraniteljice za djecu – postignuća i izazovi“ održat će se 5. listopada 2002. u Dječjoj kući u Art-kvartu „Benčić“ u 10 sati. Tom će se prilikom također predstaviti knjiga „S obje strane rešetke. Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru“.

Petnaesta godišnjica rada riječkoga ureda pravobraniteljice za djecu prilika je za kritički osvrt na postignuća u zaštiti prava djece, na izazove s kojima su se pravobraniteljica i njezini suradnici suočavali u proteklome razdoblju, kao i na ostvarenu suradnju s lokalnim i regionalnim tijelima, organizacijama i stručnjacima, te udrugama koje rade s djecom. Ujedno je to i prilika za promišljanje o tome kako biti još uspješniji i učinkovitiji u zaštiti, praćenju i promicanju prava i najboljih interesa djece, kako ostvariti još bolju suradnju te kako biti dostupniji djeci. Na tribini će sudjelovati i djeca i mladi uključeni u projekte dječje participacije Ureda pravobraniteljice za djecu, iz Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu – MMS-a i Foruma mladih 16+.

Regionalni ured pravobraniteljice za djecu u Rijeci službeno je otvoren 1. listopada 2007., a njegovo je djelovanje usmjereno osobito na područje triju županija: Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske. Ured je otvoren s ciljem da se djelovanje pravobraniteljice približi djeci i građanima koji žive na ovim područjima, kao i da se ojačaju kontakti s institucijama i organizacijama koje na regionalnoj i lokalnoj razini mogu pridonijeti zaštiti i ostvarivanju prava djece. Poticaj širenju djelovanja Ureda pravobraniteljice za djecu i izvan glavnoga grada Hrvatske bila je Preporuka UN-ovog Odbora za prava djeteta Republici Hrvatskoj da nastavi jačati potporu Pravobranitelju za djecu i njegovu djelovanju na lokalnoj razini kako bi ga se približilo i učinilo pristupačnijim djeci u svim krajevima države.

Izvješća o radu pravobraniteljice u proteklome desetljeću pokazuju da je otvaranje ureda u Rijeci olakšalo komunikaciju s roditeljima, skrbnicima i djecom u riječkoj regiji. Ured se od osnutka nalazio na adresi Trpimirova 2/III („Riječki neboder“), a od srpnja 2017. je na adresi Trpimirova 3/III. U njemu rade dvije savjetnice, diplomirane pravnice Danijela Žagar i Ana Albrecht Čekada, koje obavljaju poslove vezane za regiju, te intenzivno surađuju s institucijama na lokalnoj razini i organizacijama civilnoga društva. Tijekom godine obraća im se – telefonski ili dolaskom u ured – više od 300 stranaka, najčešće roditelja. Savjetnice posjećuju ustanove u kojima borave djeca, te su aktivno uključene u brojne aktivnosti promocije prava djece na cijelom području triju županija.

U riječki ured pravobraniteljice za djecu organizirano dolaze djeca iz dječjih domova, vrtića, osnovnih i srednjih škola, a u njemu se održavaju i regionalni sastanci članova Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. U MMS-u, koji se sastoji od 25 djece i mladih u dobi od 12 do 18 godina iz cijele Hrvatske, proteklih su godina bila aktivna djeca iz Kastva, Lovrana, Opatije, Rijeke, Pule, Pazina i Cresa. O tome će na tribini u Rijeci govoriti pravobraniteljica i njezine savjetnice iz riječkoga ureda. Tom će prilikom učenica Martina Vidović, bivša članica MMS-a, prikazati svoja iskustva u radu ovoga dječjeg savjetodavnog tijela pravobraniteljice. Pridružit će joj se i članovi sadašnje 5. generacije MMS-a, te mreže Foruma mladih 16+, koju je Ured osnovao 2021., a koja okuplja 16 mladih iz cijele Hrvatske.

U nastavku tribine predstavit će se knjiga „S obje strane rešetke. Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru“, objavljena u nakladi Pravobranitelja za djecu. Knjigu će predstaviti  njezine suautorice – zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika te novinarka i publicistkinja Višnja Biti. Uz njih je u stvaranju ove publikacije sudjelovalo dvadesetak stručnjaka iz pravosuđa, socijalne skrbi, policije, odgoja i obrazovanja, zdravstva, medija, civilnog društva i drugih područja, zatim djelatnici triju velikih zatvorskih ustanova, te brojni sugovornici. Knjiga je nastala kao rezultat istraživačkog projekta Ureda pravobraniteljice, kojim su obuhvaćene aktivnosti i iskustva različitih organizacija, pojedinaca i institucija u zaštiti prava djece čiji su roditelji u zatvoru, a ona je ujedno i prikaz djelovanja Ureda na tom području od 2006. godine do danas.

Tijekom boravka u Rijeci pravobraniteljica će se susresti i s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem, te će za ravnatelje dječjih vrtića iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije organizirati predavanje i radionicu o zaštiti prava djece u području predškolskog odgoja.

U petak, 7. listopada, pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević će sa svojim suradnicama sudjelovati na svečanom otvaranju 14. susreta gradova i općina prijatelja djece, koji organizira Grad Rijeka u Art-kinu, gdje će se susresti s djecom iz cijele Hrvatske.