Izbornik

Odgađa se konferencija “Politika prema djeci” za 27. studenoga

Odgađa se konferencija “Politika prema djeci” za 27. studenoga

 

logo 1Konferencija “Politika prema djeci: Europska unija, Vijeće Europe, Hrvatska”, koja je bila planirana za 2. listopada 2012. i trebala se održati pod pokroviteljstvom Vlade RH u Hrvatskome saboru, odgođena je zbog smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema. Novi termin Konferencije je 27. studenoga 2012., u Hrvatskome saboru u Dvorani Ivana Mažuranića, od 10 do 14 sati.

Pravobraniteljica za djecu, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Koordinacija udruga za djecu zajedno organiziraju konferenciju “Politika prema djeci: Europska unija, Vijeće Europe, Hrvatska”. Prvotna je namjera bila održati ovaj skup tijekom Dječjeg tjedna, ali zbog objektivnih okolnosti on je odgođen do sljedećeg važnog datuma za djecu, odnosno do tjedna u kojem će se organizirati niz događanja u povodu Međunarodnog dana prava djeteta u studenome. Konferencija “Politika prema djeci: Europska unija, Vijeće Europe, Hrvatska” održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Sudionicima će se na početku obratiti pravobraniteljica Mila Jelavić, zatim potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i potpredsjednik sabora Josip Leko. O ključnim odrednicama politike prema djeci u Europskoj uniji izvijestit će  Paolo Berizzi iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, a predstavnik Vijeća Europe predstavit će novu Strategiju Vijeća Europe za prava djeteta 2012.-2015. Zatim će, o tome kako se u Hrvatskoj ostvaruju prava djece putem sustava socijalne politike, zdravlja, odgoja i obrazovanja te pravosuđa, izvijestiti resorni ministri i njihovi suradnici, a predstavnici udruga za djecu iznijet će viđenje ove tematike iz perspektive nevladinoga sektora. Bit će to poticaji za raspravu o sadašnjem stanju dječjih prava, u kontekstu skorog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te u svjetlu domaćih i međunarodnih strateških dokumenata.

Namjera je organizatora ovoga skupa dodatno usmjeriti pozornost javnosti na važnost kreiranja strategija i politika prema djeci, kao i mehanizama kojima će se zacrtani standardi zaštite dječjih prava doista oživotvoriti u praksi, u svakodnevnom životu djece u Hrvatskoj. Četiri najvažnija cilja, na koje ukazuje Vijeće Europe, su: uklanjanje svih oblika nasilja nad djecom, zaštita prava ranjivih skupina, olakšan pristup djece sustavima i službama za zaštitu njihovih prava te sudjelovanja djece u društvu.

Koliko se Hrvatska zasad približila tim ciljevima – ili koliko je još daleko od njih, pokazat će i ova konferencija, u kojoj se očekuje aktivno sudjelovanje  saborskih zastupnika, predstavnika nadležnih tijela, institucija i stručnjaka u području prava djece te organizacija civilnog društva.