Izbornik

Odrasli trebaju biti podrška djeci u pridržavanju epidemioloških mjera

Odrasli trebaju biti podrška djeci u pridržavanju epidemioloških mjera

Proteklih dana primamo podneske ravnatelja škola koji nas obavještavaju o protivljenju roditelja provedbi epidemioloških mjera u školama, primjerice, odbijanju obveze da njihova djeca nose maske u školi. Neke škola suočavaju se i s različitim pritiscima roditelja, uključujući prosvjedna okupljanja ispred škole, ali i pisane zahtjeve kojima roditelji zabranjuju da se njihovoj djeci nameću bilo kakva pravila u vezi sa zaštitom od epidemije Covida-19.

Svjesni da škole u nošenju s takvim teškoćama trebaju podršku sustava, uputili smo ih da o tome izvijeste ponajprije Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i nadležni Centar za socijalnu skrb, osobito u situaciji kad postoji sumnja da roditelji svojim postupanjem ugrožavaju prava i interese djeteta ili ga potiču na razna neprihvatljiva ponašanja. Vjerujemo da se s takvim teškoćama susreće manji broj škola, ali smatramo da je jako važno da u takvim situacijama dobiju odgovarajuću podršku i pomoć.

Važan izvor podrške u komunikaciji škole s roditeljima koji se protive provođenju mjera zaštite mogu i trebaju biti i liječnici školske medicine, kao i epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji mogu pružiti dodatna objašnjenja i argumente o svrsi pojedinih propisanih mjera. Također smatramo da je u školi iznimno važno razgovarati o tome s učenicima te im dati odgovore na njihova pitanja i dvojbe u odnosu na mjere za suzbijanje epidemije.

Sve epidemiološke mjere nadležnih tijela kojih su se obvezne pridržavati i odgojno-obrazovne ustanove utemeljene su na važećim propisima i uputama HZJZ-a. Svjesni smo da roditelji i djeca imaju svoje mišljenje o epidemiološkim mjerama, što nitko ne dovodi u pitanje, ali, neovisno o njihovim stavovima i osjećaju zamora epidemijom, roditeljima je važno dati do znanja kako su sve mjere i preporuke uvedene u cilju sprečavanja širenja zaraze i zaštite javnoga zdravlja. Svrha primjene epidemioloških mjera u školi jest zaštita zdravlja svih u školi, ponajprije djece, a ujedno i zaštita prava djece na najvišu moguću razinu zdravlja. Zato je škola dužna osigurati primjenu mjera, koje svi jednako trebaju poštovati.

Roditelj koji se protivi epidemiološkim mjerama treba znati da time svjesno preuzima odgovornost za rizik od zaraze i obolijevanja, kako svojega djeteta, tako i ostalih učenika koji s njime borave u istome prostoru, a to predstavlja zanemarivanje zdravstvene skrbi o djetetu i svjesno ugrožavanje zdravlja drugih.

Okolnosti u kojima se nalazimo u prvi plan stavljaju potrebu za suzbijanjem pandemije. Na odraslima je da ulože dodatni napor kako bi djeci pružili svu potrebnu podršku u suočavanju s izazovima pred koje nas stavlja Covid-19, sve dok za tim bude postojala potreba, a ne da dodatno djeci otežavaju aktualnu situaciju.

Stoga je važno da svi svojim ponašanjem djeci pružimo pozitivan primjer u provođenju propisanih mjera i uputa u svrhu suzbijanja i sprečavanja širenja zaraze – u najboljem interesu djeteta, ali i radi zaštite javnoga zdravlja. Na nama je i da djeci na primjereni način objasnimo kako je, u vrijeme pandemije, pridržavanje epidemioloških mjera pravilo, a ne stvar izbora, te da poštovanjem takvih pravila pokazujemo da smo odgovorni i da štitimo svoje zdravlje i zdravlje drugih.