Izbornik

Održan prvi radni sastanak EU Platforme za sudjelovanje djece

Održan prvi radni sastanak EU Platforme za sudjelovanje djece

Članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Lorena Švajda od 27. do 28. lipnja 2024. u Bruxellesu je sudjelovala na prvom radnom sastanku Platforme EU za sudjelovanje djece pod nazivom Kreiraj, planiraj, sudjeluj.

Na ovom je sastanku sudjelovalo 36 djece iz cijele Europe u dobi od 10 do 17 godina, a sastanak je, uz odrasle predstavnike Europske komisije, suorganizirao i sufacilitirao Dječji panel Platforme. Bili su aktivni u organizaciji događaja, supredsjedavajući sjednicama, podržavajući medijski tim, intervjuirajući službenike EU-a i animirajući zabavne aktivnosti.

Ciljevi ovog sastanka bili su pregled rada obavljenog u posljednje dvije godine (Plan rada 2023.-2024.) te rasprava i predlaganje tema za sljedeći Plan rada (2025.-2026.).

Djeca su u skupinama razmatrala rad u zadnje dvije godine, aktivnosti, informacije i komunikaciju, različite skupine Platforme (poput Dječjeg panela) te što misle o promjenama koje su nastale kao rezultat njihovog doprinosa.

Kako bi im pomogli i inspirirali ih, odrasli iz Europske komisije došli su razmijeniti s djecom teme o siromaštvu i inkluziji, dobrobiti i obrazovanju, sigurnosti (uključujući cyber zlostavljanje), klimatskim promjenama i financiranju. Djeca su potom razmatrala teme, davala prioritete onome što im je važno i iznosila svoje prijedloge.