Izbornik

Održana konferencija Foruma za slobodu odgoja o prevenciji vršnjačkog nasilja u školama

Održana konferencija Foruma za slobodu odgoja o prevenciji vršnjačkog nasilja u školama

U Zagrebu je 3. srpnja 2024. održana konferencija pod nazivom “Možemo to riješiti: sveobuhvatni pristup prevenciji nasilja u školi”, koju je organizirao Forum za slobodu odgoja. Cilj konferencije bio je razmjena praksi, iskustava i izazova u području prevencije nasilja u školama na području Grada Zagreba. Pozivu za konferenciju odazvalo se više od osamdeset nastavnika, učitelja, stručnih suradnika, ravnatelja te stručnjaka i ključnih dionika iz više od pedeset škola i relevantnih institucija u navedenom području.

Skup je pozdravio Luka Juroš, pročelnik Ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba, naglasivši aktivnosti koje se provode u prevenciji vršnjačkog nasilja, posebice provedbu Akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja u Gradu Zagrebu.

Marina Brkić, voditeljica programa Možemo to riješiti u okviru Foruma za slobodu odgoja, pozvala se na nalaze nedavnog istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta za Grad Zagreb, koji ukazuju na ozbiljnost problema nasilja u školama. Podaci govore o polovici ispitanih učenika koji su doživjeli neki od oblika vršnjačkog nasilja. Napomenula je da su u okviru istoimenog programa protekle školske godine educirani učitelji iz dvadeset škola s područja Grada Zagreba, koji su nakon stečenih kompetencija proveli radionice za učenike u svojim razredima.

U panel raspravi “Prevencija nasilja u školi: što funkcionira, a što ne?” sudjelovalo je šest stručnjakinja iz relevantnih institucija i organizacija. Ana Munivrana, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja. naglasila je važnost ulaganja u stručne kompetencije nastavnika i učitelja te podrške drugih sustava i institucija školi. Mira Križanović, savjetnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, informirala je sudionike konferencije o načinu financiranja preventivnih programa, kao i o novom programu “Abeceda prevencije” koji bi uskoro trebao biti predstavljen školama. Socijalna pedagoginja Jelena Petković naglasila je potrebu suradnje između svih djelatnika škole te važnost školske atmosfere u prevenciji nasilja. Iva Milardović Štimac iz Ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba istakla je važnost brige o mentalnom zdravlju djece, ali i djelatnika škole, dok je Martina Tomić Latinac, voditeljica odjela za zaštitu djece Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, najavila program koji uskoro počinje s provedbom u Zagrebu pod nazivom “Za sigurno i poticajno okruženje u školama”. Sanja Vladović, savjetnica pravobraniteljice za djecu koja je također sudjelovala u panelu, govorila je o vršnjačkom nasilju i prevenciji iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu koji prati navedenu problematiku putem pritužbi stranaka i komunikacije sa sustavom odgoja i obrazovanja.

Na kraju konferencije školska psihologija u X. gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu Marija Roth Jelisavčić održala je stručno predavanje “Prevencija nasilja u doba usamljene generacije“, u kojem je predstavila aktivnosti u radu s učenicima u svojoj školi.

Nakon panela i izlaganja sudionici su iskazali svoja stajališta o spomenutim problemima te se složili da je škola ključno mjesto prevencije, no da je nužna i podrška drugih institucija i lokalne zajednice.

 

(Fotografija: Forum za slobodu odgoja)