Izbornik

Okrugli stol “Govor mržnje na internetu i mladi”

Okrugli stol “Govor mržnje na internetu i mladi”

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 9. prosinca 2019. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Ured pučke pravobraniteljice organizirao je Okrugli stol “Govor mržnje na internetu i mladi”. Skup je održan s ciljem razmjene iskustava i jačanja svijesti o ozbiljnosti i posljedicama govora mržnje, posebno među mladim osobama. Bavljenje tom temom potaknuto je i time što je Europska komisija za rasizam i netoleranciju VE u svom zadnjem izvješću o Hrvatskoj izrazila zabrinutost zbog govora mržnje među mladim ljudima, upozoravajući da se u njihovoj komunikaciji na internetu često izražava rasizam i ksenofobija te nesnošljivost u odnosu na Srbe, LGBT osobe i izbjeglice. Na skupu je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Na Okruglom stolu zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter predstavila je rezultate istraživanja koje je među mladima u dobi od 18 do 30 godina proveo Ured pučke pravobraniteljice putem agencije Ipsos. Rezultati pokazuju da je 96% mladih u poslijednja tri mjeseca svjedočilo govoru mržnje na internetu, a 68% njih nije prijavilo incident. Od navedenog broja, 58% mladih ne zna kome se obratiti u takvim situacijama. Navedeni podaci ukazuju na to da govora mržnje ima mnogo, a da istovremeno nedostaje povjerenje mladih u odrasle i druge s kojima bi podijelili svoja neugodna iskustva, odnosno, nedostaje povjerenje u društveno okruženje.

Na okruglom stolu sudjelovali su i doc. dr. sc. Hrvoje Cvijanović, koji je govorio o različitim definicijama govora mržnje te razlikama između američkog i europskog pristupa ovoj problematici, zatim Ivana Ćosić Pregrad iz Zagrebačkog psihološkog društva koja je upozorila i na posljedice koje nasilje putem interneta ostavlja na žrtvama, Sven Janovski iz Mreže mladih Hrvatske koji je ukazao na neke nepoznate društvene mreže kao medije putem kojih se širi govor mržnje te Maša Zibar koja je kao influencerica govorila o osobnom iskustvu koje je doživjela kao žrtva govora mržnje na internetu.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević u svom se izlaganju osvrnula na pojavu govora mržnje kao oblika povrede prava djece putem interneta te je istaknula kako je za željenu promjenu potreban jasan stav društva da se govor mržnje i nasilje ne prihvaćaju te odluka svakog pojedinca da će učiniti sve u borbi protiv nasilja. Također je upozorila na važnost uključivanja djece – na njima prilagođen i prihvatljiv način – u osmišljavanje, provedbu i evaluaciju zakona, politika, mehanizama, praksi i resursa kojima je cilj poštivanje, zaštita i ostvarivanje prava djece u digitalnom okruženju, te na odgovornost odraslih da se djeci osigura siguran pristup digitalnom okruženju. Djecu trebamo zaštititi na internetu, a ne od interneta – istaknula je. Zbog toga je važno uvođenje medijske i digitalne pismenosti u odgojno-obrazovni sustav od samog početka, napomenula je, ističući i važnost većeg angažmana medija u promicanju jasnog stava društva o neprihvatljivosti svih oblika nasilja. (Foto: Hina, E. Šušak)