Izbornik

Okrugli stol: Maloljetnički brakovi u romskoj zajednici

Okrugli stol: Maloljetnički brakovi u romskoj zajednici

dekadaRomaUdruga žena romkinja “Bolja budućnost” organizirala je 24. svibnja 2010. okrugli stol “Maloljetnički brakovi u romskoj zajednici”. Jedno od uvodnih izlaganja tom je prilikom održala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović. Uvodno su o temi govorili predsjednica udruge žena Romkinja “Bolja budućnost” Ramiza Memedi, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, saborski zastupnik Nazif Memedi, savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Sandra Bedeniković i predstojnik Vladinog Ureda za ljudska prava Luka Mađerić.

Lidija Petrović u svom je izlaganju navela kako, zbog slabije obrazovanosti roditelja i njihove neuključenosti u formalne oblike rada i specifičnog načina života, djeca u romskim obiteljima nerijetko odrastaju u težim uvjetima i nemaju jednake mogućnosti za ravnopravno sudjelovati u društvu. Naglasila je važnost uključivanja romske djece u obrazovni sustav i redovito pohađanje nastave te nužnost uspostavljanja i unapređenja suradnje između škole, roditelja, romske zajednice i lokalne zajednice.

Podsjetila je na zakonsku regulativu i uvjete pod kojim se u Hrvatskoj mogu sklopiti maloljetnički brakovi te na koje načine mogu biti sankcionirana ponašanja koja nisu u skladu sa zakonom. Naglasila je da se protuzakonita ponašanja moraju sankcionirati, ali da kažnjavanje treba biti usmjereno prvenstveno na punoljetne osobe, posebno na roditelje koji takvu tradiciju, koja nije u skladu sa zaštitom najboljeg interesa djeteta,  podržavaju, potiču i realiziraju. No željene učinke u tom području nemoguće je ostvariti samo kažnjavanjem te su nužne odgovarajuće i djelotvorne preventivne  aktivnosti.