Izbornik

Okrugli stol o suzbijanju nasilja nad ženama

Okrugli stol o suzbijanju nasilja nad ženama

Okrugli stol.NasiljenadzenamaPredsjednik Republike prof. dr. Ivo Josipović otvorio je i moderirao raspravu na Okruglom stolu, održanom 17. rujna 2013., u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna. Skup su, zajedno s Uredom predsjednika, organizirali UNDP Hrvatska i Autonomna ženska kuća Zagreb. U uvodnom obraćanju predsjednik Josipović istaknuo je potrebu kontinuiranog osvješćivanja javnosti o potrebi suzbijanja i sankcioniranja obiteljskog nasilja.

 

Na skupu su bili predstavnici brojnih državnih institucija i organizacija civilnog društva te predstavnici pravobranitelja, među kojima i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je također sudjelovala u raspravi. Predstavnica UNDP Luiza Vinton, kao suorganizatorica skupa, istaknula je potrebu detektiranja svih oblika nasilja, kako fizičkog, tako i psihičkog i ekonomskog te ukazala na važnost prevencije.

Uvodna izlaganja vezana uz Kazneni i Obiteljski zakon održali su doc. dr. sc. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku, pomoćnica ministra pravosuđa Sanja Nola, odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić i odvjetnik Ivo Jelavić. Branka Rešetar ukratko je iznijela odredbe novog Obiteljskog zakona koji je u pripremi, a tiču se nasilja u obitelji. Sanja Nola osvrnula se na zakonodavni okvir kaznenopravne i prekršajne zaštite od obiteljskog nasilja i iznijela novine Kaznenog zakona, koji je u primjeni od 1. siječnja 2013., vezane uz slučajeve obiteljskog nasilja, odnosno nasilja prema bliskim osobama.

Odvjetnici su pak ukazivali na manjkavosti Obiteljskog i Kaznenog zakona u praksi, njihove nedosljednosti te nužnost popravka i prilagodbe stvarnim problemima i potrebama. Opširnije o Okruglom stolu pročitajte ovdje. (Foto: FAH)