Izbornik

Okrugli stol “Prevencija ovisnosti djece i mladih”

Okrugli stol “Prevencija ovisnosti djece i mladih”

tableteU Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti  26. lipnja 2009. održan je  Okrugli stol “Prevencija ovisnosti djece i mladih”, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe opojnih droga. Uvodna izlaganja održali su potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, predstojnik Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga Vlade RH Dubravko Klarić, dr. Siniša Zovko iz Hrvatskog Crvenog križa dr. Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Krunoslav Borovec iz Ministarstva unutarnjih poslova. Skup je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo.

Naglašeno je kako se kod sve većeg broja djece i mladih smanjuje prosječna dob prvog uzimanja sredstava ovisnosti kao i zlouporabe droga. Izneseni su podaci o tome  što se čini u prevenciji u borbi protiv ovisnosti uz smanjivanje ponude i potražnje; o osiguranoj financijskoj potpori udrugama čiji su programi usmjereni prema mladima (u razdoblju od 2004. do 2008. godine oko 45 milijuna kuna za rad 715 projekata); podaci o  broju registriranih ovisnika u 2008.  godini (27.420) i broju liječenih ovisnika (7.506); broju novootkrivenih liječenih ovisnika(4,4% manji u odnosu na 2007.); broju prijavljenih maloljetnika za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga (22% manji u odnosu na 2007.) te podaci iz Europskog istraživanja u školama o pušenju, pijenju i uzimanju droga.

Bilo je govora o zdravstvenim i psihosocijalnim aspektima ovisnosti te potrebi  bolje koordinacije rada udruga i ustanova koji rade na prevenciji, s naglaskom na nužnosti evaluacije implementacije i rezultata. Sudionicima je podijeljen prigodni letak „Biram život, drogu NE” Detaljniji podaci objavljeni su na web stranicama www.mobms.hr/vijesti te www.hzjz.hr

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici tijela javne vlasti, ustanova i udruga, odgovornih za osiguravanje uvjeta  zdravog, poticajnog i sigurnog odrastanja djece i mladih.