Izbornik

Okrugli stol “Zajedno protiv nasilja u obitelji”

Okrugli stol “Zajedno protiv nasilja u obitelji”

PolicijskaNa Policijskoj akademiji je 2. travnja 2014. održan Okrugli stol pod nazivom “Zajedno protiv nasilja u obitelji”, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u suradnji s  veleposlanstvima Republike Austrije i Republike Slovenije u Zagrebu.

 

Cilj Okruglog stola bio je jačanje međuresorne suradnje kroz zajedničko i partnersko djelovanje, kako bi sustav postao što efikasniji u prevenciji najtežih posljedica nasilja u obitelji. Skup je svečano otvorio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je istaknuo kako je Hrvatska prihvatila i prepoznala ozbiljnost problema koje donosi nasilje u obitelji donošenjem zakonskih i podzakonskih propisa, nacionalne strategije i protokola. Potom je uslijedio prikaz aktualnog stanja problematike obiteljskoga nasilja u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, kao i važnost Istanbulske konvencije – konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Sudionici, domaći i strani stručnjaci, prezentirali su svoja iskustva, dobru praksu i način rada u slučajevima nasilja u obitelji i nasilja nad ženama te su  raspravljali i razmjenjivali iskustva o postupku prema djeci žrtvama nasilja u obitelji.

Na Okruglom stolu sudjelovala je, uz druge pravobraniteljice, i pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, koja je naglasila da nema prihvatljivog nasilja te je govorila o važnosti i dobroj suradnji Pravobraniteljstva za djecu s MUP-om, o važnosti prijavljivanja svakog nasilja nad djecom te o problemima koje u vezi s time uočava Ured pravobraniteljice za djecu. Upozorila je na zaključak jednog novijeg znanstvenog istraživanja prema kojem kaznene sankcije za nasilje u obitelji nisu praćene i obiteljskopravnim mjerama te koliko je važno ne zaboraviti na čestu povezanost nasilja i narušenih obiteljskih odnosa.

Okrugli stol pratila je i zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika. (Foto: www.mup.hr)